Zorgeloos op vakantie, beveilig uw huis

Actueel 58 keer gelezen

Haaglanden - ‘De gelegenheid creëert de dief’ is helaas maar al te waar. Een slecht beveiligde woning ziet er voor inbrekers aantrekkelijker uit dan een woning die voorzien is van goed hang- en sluitwerk.

Ook in de regio Haaglanden zijn vaak inbrekers actief. Zeker met de komende vakantieperiode voor de boeg is het verstandig uw huis zo goed mogelijk te beveiligen om daarmee de kans op een inbraak te verkleinen. In de maanden juli en augustus van 2007 werd er in de regio Haaglanden in 785 woningen ingebroken.

Gaatjes boren

Daarnaast ziet Politie Haaglanden de laatste maanden een toenemend aantal woninginbraken waarbij sloten worden ontgrendeld via een in het kozijn geboord gat / gaatje. Sinds eind mei werd er in de regio Haaglanden bij 61 woningen op deze manier de toegang verschaft. Dergelijke inbraken zijn veelal relatief eenvoudig te voorkomen door op ramen en deuren sloten te gebruiken die met een sleuteltje afsluitbaar zijn.

Tips

Welke (eenvoudige) maatregelen kunt u zelf nemen om uw woning beter te beveiligen?

• Draai de deuren altijd op het nachtslot als u weggaat;

• Sluit alle ramen, ook het kleine toiletraam;

• Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Denk hierbij aan raamhendels die met een sleuteltje

afsluitbaar zijn, dit voorkomt de kans op een inbraak door middel van ‘gaatjesboren’;

• Monteer een zogeheten ‘anti-inbraakstrip’ op uw buitendeuren, dit verkleint de kans dat

Inbrekers met een breekwerktuig uw deuren forceert;

• Zorg dat aan de buitenzijde van uw woning niet duidelijk is dat u op vakantie bent: hang geen briefje op, een leesmap aan de deur, een sleutel onder een bloempot;

• Zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting, die bij voorkeur met een tijdschakelaar in- en uitgeschakeld wordt;

• Spreek niet op uw antwoordapparaat in dat u -voor een langere periode- weg bent;

• Zorg tijdens langere afwezigheid dat uw brievenbus wordt geleegd of dat uw post regelmatig door een sleutelhouder van de deurmat wordt verwijderd;

• Zorg dat een sleutelhouder de post neerlegt op een plaats die niet van buitenaf zichtbaar is;

• Vestig geen onnodige aandacht op waardevolle spullen door deze op een van buitenaf

zichtbare plaats neer te zetten.

Deze en andere tips, ook voor onderweg en tijdens uw verblijf op uw vakantieadres, zijn terug te lezen in de folder die u kunt vinden op onze internetsite www.politie.nl/haaglanden. Klik op de special ‘Zorgeloos op vakantie’.

PolitieKeurmerk Veilig Wonen (PKVW)

Wanneer u uw woning goed wilt beveiligen, is het verstandig om gebruik te maken van sloten die zijn voor zien van het politiekeurmerk. Voor een advies op maat voor de beveiliging van uw woning kunt u terecht bij zogenaamde PKVW-erkende bedrijven, die tevens de geadviseerde maatregelen voor u kunnen uitvoeren. PKVW-erkende bedrijven voldoen aan landelijke eisen van vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. U kunt ze vinden op www.politiekeurmerk.nl.

Registreer uw waardevolle spullen

Mocht u onverhoopt toch het slachtoffer zijn van een inbraak, dan is het belangrijk dat u weet wat u in huis hebt. Registreer daarom op voorhand de serienummers van kostbare apparatuur, zoals stereo-installaties, foto- en videocamera’s en dergelijke en maak duidelijke foto’s van antiek, kunststukken en sieraden. Mochten er dan ooit gestolen goederen worden teruggevonden, dan vergemakkelijkt dit de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.

1-1-2 / 0900-8844

In geval van inbraak doet de politie alles aan om de daders te pakken en daarmee die inbraken op te lossen. U kunt ons daarbij helpen door in ieder geval altijd aangifte te doen van (poging tot) inbraak in woning. Zo weet de politie in welke straten en op welke tijdstippen het dievengilde actief is. Daarnaast is het belangrijk ons te informeren over verdachte personen en voertuigen. We kunnen onze opsporingsinspanningen daar dan op richten. Ziet u iets verdachts, belt u dan telefoonnummer 112. Heeft het geen spoed of wilt u iets vragen dan is uw wijkbureau bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844.

Namens Politie Haaglanden: een fijne vakantie gewenst!

Gaatjesboorders actief in Delfgauw

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant