Lansingerland krijgt nieuw gemeentehuis

Regio 52 keer gelezen

Lansingerland krijgt eind 2010 een nieuw gemeentehuis aan de Boterdorpseweg in Bergschenhoek. Hans van Heeswijk architecten gaat het gemeentehuis ontwerpen. Dat heeft de gemeenteraad van Lansingerland op 20 december beslist.

Een voortvarend besluit van de gemeente Lansingerland, die nog geen jaar geleden is ontstaan uit de fusie met Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk.

Nieuwbouw beter

Medewerkers en bestuur van Lansingerland zijn nu gehuisvest in vijf verschillende gebouwen in de drie kernen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. In de praktijk blijkt dat lastig, zowel voor de medewerkers als de bewoners. Een nieuw gemeentehuis voor het bestuur en alle medewerkers vraagt een investering van bijna veertig miljoen euro. Toch blijkt op termijn nieuwbouw vijf miljoen euro goedkoper te zijn dan het handhaven van de bestaande gebouwen met aanvullende nieuwbouw om de groei van de organisatie op te vangen. Door de beslissing van de raad kan de dienstverlening aan de burgers verbeteren, kunnen medewerkers makkelijker samenwerken en zijn ze minder tijd kwijt aan reizen.

Van Heeswijk ontwerpt het gemeentehuis

Het ontwerpvoorstel van Van Heeswijk kan omschreven worden als een landhuis met bijgebouwen en een statige oprijlaan, omringd door water. Het ontwerp bestaat uit een sober kantoorgebouw en een transparant open gebouw voor de burger. Het complex is compact ontworpen en heeft een efficiënt ruimtegebruik. Mede hierdoor heeft het een zeer gunstige prijs per m2 bruto vloeroppervlak. Het gebouw past mooi in de omgeving en sluit aan bij de uitstraling van de gemeente als Greenport en Parkstad. Het ontwerp kreeg de voorkeur boven dat van de andere gerenommeerde architectenbureaus van Rudy Uytenhaak, Claus en Kaan, Kraaijvanger en Urbis en Herman Herzberger architecten.

Besluitvorming

De besluitvorming over het nieuwe gemeentehuis is voortvarend gelopen. Eind vorig jaar besloten de gemeenteraden van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk om de mogelijkheid van een nieuw gemeentehuis te onderzoeken. Nu, een jaar later, is de voorlopig grootste beslissing van de eerste, nog geen jaar oude, gemeenteraad van Lansingerland een feit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant