Maximumsnelheid bromfiets naar 45 km

Algemeen 76 keer gelezen

De maximumsnelheid voor bromfietsen op de rijbaan wordt verhoogd naar 45 kilometer per uur. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Naar verwachting treedt de nieuwe limiet medio 2008 in werking, aldus Verkeer en Waterstaat.

Door verhoging van de maximum bromfietssnelheid op de rijbaan kunnen bromfietsers als meer gelijkwaardige weggebruikers meerijden met het autoverkeer. Hierdoor neemt de kans op onveilige situaties tussen bromfietsers en automobilisten af. De maximumsnelheid van de bromfiets op het (brom)fietspad blijft ongewijzigd, dus 30 km/uur binnen de bebouwde kom en 40 km/uur buiten de bebouwde kom. Naar verwachting treedt de nieuwe maximumsnelheid van de bromfiets op de rijbaan medio 2008 in werking.

Bromfiets op de rijbaan

De verhoging vloeit voort uit de maatregel ‘Bromfiets op de rijbaan’. Die houdt in dat bromfietsers op de meeste plaatsen binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden in plaats van op het fietspad. De huidige maximumsnelheid van de bromfiets binnen de bebouwde kom is 30 km/uur, terwijl automobilisten daar doorgaans 50 km/uur mogen rijden. Snelheidsverschillen tussen voertuigen op dezelfde rijstrook kunnen leiden tot irritatie, onveilige situaties en doorstromingsproblemen. De maximumsnelheid van 45 km/uur komt overeen met de snelheid waarvoor bromfietsen gebouwd zijn (constructiesnelheid) en is ook gelijk aan de maximumsnelheid die nu al geldt voor brommobielen (die ook onder de categorie bromfietsen vallen). Waar een lagere algemene snelheidslimiet van toepassing is (bijvoorbeeld in 30 km-gebieden) geldt deze ook voor de bromfiets.

Gehandicaptenvoertuig

De maximumsnelheid van gehandicaptenvoertuigen op de rijbaan wordt eveneens 45 km/uur. Ook voor gehandicaptenvoertuigen geldt dat meerijden met het autoverkeer de veiligheid en doorstroming op de rijbaan ten goede komt.

De maximumsnelheid van de snorfiets blijft ongewijzigd, dat wil zeggen: 25 km/uur, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant