Afbeelding

Hoger beroep tegen snelheid A13

Regio 53 keer gelezen

Delfgauw - Aanstaande dinsdag, 23 september dient het hoger beroep van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu over de maximumsnelheid op de A13. In deze zaak die werd aangespannen door Milieudefensie en omwonenden deed de rechter in november 2013 uitspraak.

De minister verzet zich tegen het besluit van de rechtbank Rotterdam, dat de gezondheid van omwonenden belangrijker is dan een paar seconden tijdwinst voor automobilisten. De snelheidslimiet op de A13 is, hangende het hoger beroep, alvast weer verlaagd van 100 naar 80 kilometer per uur. Dat was meteen nodig omdat de luchtvervuiling ter plekke oven alle normen uitsteeg. De lucht was zeer ongezond. Woningen in Overschie staan erg dicht op de snelweg, wat de situatie erger maakt.

Levensverwachting
Minister Schultz besloot kort na haar aantreden om overal in Nederland de maximumsnelheid te verhogen. Ook in Overschie, waar in 2002 de snelheid juist werd verlaagd vanwege de luchtvervuiling. Fijnstof zorgt voor ernstige gezondheidsschade en langzamer rijden helpt om de uitstoot terug te dringen. De minister dacht dat met 100 kilometer per uur er minder files zouden zijn. Dit blijkt uit filemetingen onjuist te zijn. Milieudefensie, de gemeente Rotterdam en bewonersgroepen kwamen in verzet tegen de snelheidsverhoging.

De lucht in Overschie was te vies, het meetstation van de milieudienst Rijnmond wees dat uit. De extra vervuiling door harder rijden leidt tot een significante afname van de gezondheid en de levensverwachting van omwonenden. Daartegenover staat slechts de wens van de minister: 'harder rijden waar dat kan'. Het maatschappelijk belang was volgens de rechters meer gediend bij schonere lucht.  Milieudefensie, de gemeente Rotterdam en de Vereniging tegen Milieubederf blijven zich verzetten tegen de gezondheidsschade en de onnodige vervuiling voor bewoners. De uitspraak van de Raad van State wordt in november verwacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant