Een bos moet bijtijds verjongen en vernieuwen.
Een bos moet bijtijds verjongen en vernieuwen.

Essentaksterfte: veel bomen staan op instorten

Actueel 1.673 keer gelezen

Essentaksterfte is een probleem in de diverse bossen en natuurgebieden in en bij Pijnacker-Nootdorp. Het gaat om een hardnekkige schimmel die zich vestigt in essen, een oer-Hollandse boom. In ‘onze’ bossen staan veel essen. Veel bomen staan op instorten en daarom is het tijd voor actie.

Na de laatste ijstijd vestigde de es zich samen met de linde en zwarte els op Nederlandse bodem. Een trotse boom die wel veertig meter hoog kan worden. Eeuwenlang diende de es zich aan als trouwe vriend van de mens. In 2016 diende zich een vijand aan. Na een kleine tien jaar Europa verkennen, vond het Vals Essenvlieskelkje haar grondslag in Nederland; beter bekend als de schimmelziekte essentaksterfte. De Aziatische schimmel vestigt zich in de stam van de es, waardoor de sapstroom wordt onderbroken en takken beginnen af te sterven.

Als de schimmelziekte zich doorzet naar de twijgen wordt de bast aangetast; dat ziet eruit alsof de takken aan het vervellen zijn. Dit is ook het moment dat de sapstroom onderbroken wordt, waardoor de bladeren en takken – in de kroon van de boom – beginnen af te sterven. Het is dus tijd voor actie: het verwijderen van de zieke bomen. In de maanden augustus en september gaan de werkzaamheden plaatsvinden. Mocht er sprake zijn van slechte omstandigheden, dan kan er een uitloop zijn naar de maand oktober.

Boswachter Lisa Wassenaar zegt op het Boswachtersblog: “De werkzaamheden vinden plaats in het Abtwoudse bos, het Bieslandse bos, de Balij en de Dobbeplas. Aan kappen is niet te ontkomen: de zieke essen vormen een gevaar voor de recreant. De zieke bomen maken plaats voor jonge aanplant, zodat het bos kan verjongen.

Wat gaat het er met het hout gebeuren? “Een aantal takken worden op houtrillen gelegd. Houtrillen vormen een natuurlijke bescherming en onderdak voor verschillende soorten dieren. Al het overige hout wordt afgevoerd. Dit omdat er anders te veel voedingsstoffen in de grond komen. "Het streven is om het eerste plantseizoen dat volgt na de werkzaamheden, november 2020 maart 2021, te starten met de herplant. Er worden dan verschillende soorten jonge bomen en struiken worden teruggeplant op de plekken waar bomen zijn verwijderd.

Wil u het blog van de boswachter in de vorm van een excursie zien? Ga dan naar deze site. Naast de online excursie en het blog gaan er ook nog zogenoemde boswachterspreekuren plaatsvinden. Dit is op: 24 juni van 18.00 tot 20.00 in het Abtwoudse bos; 27 juni van 14.00 tot 16.00 in het Bieslandse bos; 8 juli van 18.00 tot 20.00 in het Bieslandse bos; 11 juli van 14.00 tot 16.00 in het Abtwoudse bos. De boswachters geven informatie en beantwoorden vragen. Stuur een mail naar hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant