Afbeelding

Cultuurcoördinator Mienke Pouw: "Het gaat niet om mij, maar om de inwoners"

Actueel 1.224 keer gelezen

Sinds 1 maart van dit jaar is de 27-jarige Mienke Pouw vol enthousiasme van start gegaan als cultuurcoördinator voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Door de coronacrisis verlopen haar afspraken momenteel op gepaste afstand en veelal telefonisch, maar ze kijkt er ontzettend naar uit om straks heel veel kopjes koffie te gaan drinken met alle culturele partijen in de breedste zin van het woord. Mienke staat in de startblokken om op culturele ontdekkingstocht te gaan in onze gemeente!

De in Gorinchem woonachtige Mienke reageerde begin dit jaar op een vacature die is ontsproten uit de zorgvuldig samengestelde cultuurnota. “Uit onderzoek kwam de behoefte naar een soort cultuurmakelaar naar voren. Oftewel, iemand die het culturele veld in Pijnacker-Nootdorp kan coördineren en verbindingen legt tussen betrokken partijen. Ik dacht meteen: wacht eens even… dat is mijn ding!”

“Cultuur is belangrijk”, benadrukt ze. “In deze onzekere tijden kan ik mij voorstellen dat cultuur en kunst helemaal een grote rol spelen. Mensen gaan op zoek naar zingeving of persoonlijke ontwikkeling om bezig te blijven. Dat is goed te vinden in kunst en cultuur. Het zorgt voor saamhorigheid. Je kunt elkaar beter begrijpen, het is een universele taal die verbindt. Het is soms makkelijker om kunst te gebruiken dan woorden.”

Mienke is opgegroeid in een cultureel en muzikaal gezin. Haar moeder speelt klarinet, vader gitaar en zelf speelt ze piano. Haar opleiding was er dan ook eentje met een cultureel accent, vertelt ze: “Ik heb culturele maatschappelijke vorming gedaan. De kunst, en vooral het artistieke eraan, vind ik enorm interessant. Dat in combinatie met het menselijke, het samenbrengen en in verbinding brengen. Dat past goed bij mij. Toen ik afstudeerde, heb ik eerst een tijd gewerkt bij de gemeente Gorinchem. Daar ben ik cultuurcoach geweest, een soortgelijke functie. Het was daar alleen iets meer gericht op onderwijs en educatie.”

Veel aanbod
Mienke wil heel graag op ontdekkingstocht door Pijnacker-Nootdorp. De coronacrisis zorgt helaas voor een bijzondere situatie. “Het is natuurlijk een vreemde start. De eerste twee weken ben ik daadwerkelijk het dorp in geweest en heb ik mensen mogen ontmoeten, maar nu werk ik al een tijdje vanuit huis.” Ze is onder andere in CulturA geweest en was erg onder de indruk. “Het is bijzonder om te zien wat daar gebeurt en is opgezet.” Wat de nieuwe cultuurcoördinator meteen opviel toen ze Pijnacker-Nootdorp onder de loep nam, is dat er ontzettend veel aanbod is voor een middelgrote gemeente. Er gebeurt heel veel op het gebied van cultuur. Aan de andere kant weten publiek en aanbieders elkaar niet goed te vinden. “Daar ligt een grote uitdaging.”

Moeilijke tijd
Ze hoopt dat het culturele leven snel weer helemaal op gang komt. “We proberen tot die tijd zoveel mogelijk te luisteren naar de behoeftes van inwoners en besturen van culturele instellingen en organisaties. Zo kwam er onlangs een dansschool bij ons op de lijn met de vraag: jongeren mogen onder begeleiding weer buiten sporten, maar wij vallen net buiten de boot. Hoe zit dat precies? Maatwerkdingen komen dan om de hoek kijken. En juist daarin kan ik zeker iets betekenen. Zo gaan deze jongeren straks dansen op onze buitensportvelden. Dat is toch geweldig! We doen wat we kunnen, maar wel zo veilig mogelijk en volgens de richtlijnen van de landelijk overheid en het RIVM.”

Voor culturele instellingen, maar ook voor bijvoorbeeld particuliere muziekdocenten zijn het financieel lastige tijden. Deze signalen krijgt Mienke ook. “Het is een moeilijke tijd, zeker. Daarom zou ik het liefst zien dat alles weer kan gaan draaien en open gaat. Gelukkig zijn veel aanbieders innovatief. Ze bieden online lessen aan, zoals de muziekschool in Pijnacker. Die zijn al vanaf dag één online aan de slag gegaan. Muziekdocenten die hun leerlingen door de crisis zien afhaken, dat is heel zuur. Daarvoor is de Tozo-regeling, een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers. De gemeente probeert zoveel mogelijk informatie te verschaffen waar mensen een beroep op kunnen doen.”

Festival
In buurgemeente Lansingerland wordt al jaren een succesvol festival gehouden met grote Nederlandse popmuzikanten en bands. Is dat iets wat Mienke voor Pijnacker-Nootdorp ook wel ziet zitten? “We kunnen overal over praten. Ik ben gek op festivals, sterker nog: ik organiseer zelf een filmfestival in Gorinchem. Dus als mensen ideeën hebben, zoek maar contact met me! Ik vind het interessant om bottom-up te werken, ik wil niet gaan bedenken dat er iets gaat komen waar niemand op zit te wachten. Het gaat niet om mij, maar om de inwoners.”

“Ik wil dan ook zo snel mogelijk in gesprek met inwoners van Pijnacker-Nootdorp en een hoop kopjes koffie gaan drinken. Thee mag overigens ook”, lacht ze. “Ik wil de culturele behoeften proeven. Mensen echt gaan zien en spreken. Want daar kan ik wat mee”, besluit Mienke.

Contact
Cultuurcoördinator Mienke is goed en snel bereikbaar op m.pouw@pijnacker-nootdorp.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant