Bianca van Zon van Rondom Wonen, wethouder Hanneke van de Gevel en Nathalie Trijsburg van Dunea ondertekenen het convenant Vroeg Eropaf.
Bianca van Zon van Rondom Wonen, wethouder Hanneke van de Gevel en Nathalie Trijsburg van Dunea ondertekenen het convenant Vroeg Eropaf.

Snellere hulp op maat dankzij vroegtijdig signaleren schulden

Actueel 877 keer gelezen

Samen met zes signaalpartners maakt de gemeente Pijnacker-Nootdorp werk van het vroegtijdig signaleren van schulden bij haar inwoners. Vorige week ondertekenden wethouder Hanneke van de Gevel samen met Nathalie Trijsburg van Dunea en Bianca van Zon van Rondom Wonen het convenant Vroeg Eropaf.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft sinds kort eerder zicht op inwoners met financiële problemen. De gemeente krijgt een seintje als inwoners een betalingsachterstand oplopen bij Rondom Wonen of de zorgverzekeraar. Wethouder Van de Gevel vertelt: “Sinds kort werken wij met een nieuw, volledig AVG-verantwoord systeem, waar allerlei partijen aan gekoppeld zijn, zoals Rondom Wonen, energiemaatschappijen en zorgverzekeraars. Als wij twee signalen binnenkrijgen van een betalingsachterstand, en er wordt niet gereageerd op brieven of telefoontjes van desbetreffende partij, komen onze preventiemedewerkers in actie. Zij bellen echt bij de mensen aan en stellen de vraag: kunnen wij als gemeente iets voor u betekenen?” De preventiemedewerkers van de gemeente kijken dan samen met de inwoners hoe de reguliere betalingen weer hersteld kunnen worden. 

“Onze professionals kijken naar de gehele financiële situatie. Een beetje hulp kan al verschil maken. Sommige gezinnen hebben recht op Stichting Leergeld, terwijl ze daar nog nooit van gehoord hebben”, aldus de wethouder. Geldproblemen zijn cumulatief. Als ze niet adequaat worden aangepakt, veroorzaken ze ook problemen op andere vlakken. Dat wil de gemeente te allen tijde voorkomen. "Waarom? In het ergste geval staat een gezin op straat. Dan zijn we genoodzaakt jeugdzorg in te schakelen. Dat heeft niet alleen enorme impact op kinderen, maar het zijn ook erg dure trajecten voor de gemeente.” Van de Gevel gaat verder: "Een ander voordeel van de nieuwe aanpak is dat we eerder 'achter de voordeur’ komen. Zo kunnen we ook andere problemen vroegtijdig opsporen, zoals depressie of verslaving." De gemeente is sinds 1 januari in de weer met de nieuwe aanpak. Vooralsnog zijn de deelnemende partijen Rondom Wonen, Dunea en ziektekostenverzekeraars VGZ, CZ, Menzis, Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis. Wanneer de aanpak succesvol blijkt, wordt de samenwerking uitgebreid met energieleveranciers en meer zorgverzekeraars.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant