Afbeelding
Kerstcolumn

All you need is…

Algemeen 2.331 keer gelezen

Het begon net na de begintijd van Lingo. Dat wist u niet hè, dat Robert ten Brink ook nog eens Lingo heeft gepresenteerd. Daarna startte hij als presentator van het immens populaire datingprogramma All You Need is Love. Hij begon in 1992 en er werd elk jaar een kerstspecial gemaakt, want geliefden bij elkaar brengen voor de Kerst was de ultieme wens van vele briefschrijvers. Pas vanaf 2006 haalde Robert ook mensen uit het buitenland, te beginnen vanuit Australië. Ik kijk ook al 27 jaar mee!

Toen wij in 2004 nieuwe buren kregen bleek na een paar jaar dat ik een enorme klik met de buurman had. Het bleek dat wij beiden liefhebbers waren, van dit tranentrekkende programma. Dus besloten we om samen te gaan kijken. Onze beider partners waren in het begin ook aanwezig met snerende opmerkingen. Het zou allemaal te zoetsappig, te voorspelbaar en vooral te klef zijn. Dus hebben we ook weleens afgezonderd van deze haatzaaiers gekeken.

De traditie is in de loop der jaren wel vaker veranderd, er kwamen kinderen bij, mijn echtgenoot viel af, maar All You Need is Love op kerstavond bleef. Onze jongste spruit was vanaf het begin geobsedeerd door eventueel opwellende tranen, brokken in de keel en een licht overslaande stem. Hij zat dan klaar met een wc-rol om direct toe te snellen als zijn hulp nodig was. Ik kan wel met trots vertellen dat de buurman het altijd eerder nodig had dan ik! Heerlijk, zo’n huilebalkende buurman. Een traan biggelt dan over zijn wang, moeilijk te zien door al die sfeerverlichting, maar het kind zag het altijd.

Ook het bijbehorende eten is veranderd, het is eigenlijk meer een soort uitgebreide borrelplank met broodjes knakworst als warme snack. En dit jaar voor het eerst Vega worstenbroodjes, die waren wonderbaarlijk lekker! We gaan met de tijd mee! Wat het programma zo fijn maakt is niet eens al dat gesnotter, maar juist die heerlijke voorspelbaarheid, dat strakke stramien, dat nimmer veranderende draaiboek en natuurlijk de snedige opmerkingen van Robert zelf: “Heb jij toevallig ook een liefde in het buitenland? Wat leuk joh, waar? Oman? Ja, dat is onmogelijk om iemand vandaan te halen”, de Romeo of Julia in kwestie vertwijfeld achterlatend, terwijl wij allang weten dat de deur natuurlijk wagenwijd opengaat aan het eind van de show.

Zo is het programma ook pas echt begonnen als de stewardessen gaan dansen. Wij zingen dan keihard mee, wat ons het boegeroep van de criticasters oplevert in de huiskamer. Gisteren zei de buuf halverwege: “Toch raar hoor, het is dit jaar niet hetzelfde. Er waren toch ook altijd mensen die midden in de nacht wakker gemaakt worden.” Dan herken je de amateur. Ik antwoordde schrander dat dat natuurlijk pas na de volgende reclame zou zijn en dat de reis dit jaar naar Zwitserland zou gaan. Ik ga vooraf altijd op zoek naar spoilers. Dat hoort erbij. En natuurlijk had ik gelijk.

Daar gingen ze, hup de romantische sneeuw in. Op zoek naar hun eigen knuffelijsbeertje. Persoonlijk vind ik Lapland of Noorwegen leuker, maar je moet natuurlijk ook rekening houden met de CO2-uitstoot, dat doet Robert keurig, al is Tasmanië waar die lieve zus vandaan kwam natuurlijk wel weer ver. Maar onze lovemaker heeft dat uitstekend gecombineerd met zijn aankomende shows waarin hij op reis gaat naar die kant van de wereld waarvan de afleveringen in februari weer starten.

En zeg nou niet dat u dit programma niet kent, want we hebben met 1,8 miljoen kijkers gekeken en ja, ik heb ook ge-smst voor de prijs, ik was zelfs geselecteerd zei het antwoord. Maar helaas, geen prijs. Of toch wel? Vlak voor het einde kreeg ik een appje waarin stond: “Hoe laat kom je thuis, hij mist je”. Van mijn oudste kind, en dat ging niet over zijn broertje, dat is een puber die zijn jankende moeder op dit soort momenten liever uit de weg gaat. Maar het ging natuurlijk over mijn lieve hondje. Nou ja, zeg maar hond, want hij is drie keer groter geworden dan was voorspeld, maar één brok liefde. Niet door Robert uit Tasmanië gehaald, maar zelf opgehaald uit Griekenland en het mooiste cadeau uit 2019. Lieve mensen, heb het goed met en wees lief voor elkaar. Ik trek mijn kaplaarzen aan en ga een frisse neus halen.

Fijne dagen en een verrassingsvol 2020!

Manuela Bijl / twitter.com/manuelabijl

Uit de krant