Waakzame kraamwebspin bij zelf gesponnen tentje (foto: Caroline Elfferich)
Waakzame kraamwebspin bij zelf gesponnen tentje (foto: Caroline Elfferich)

Een tentje voor de kleintjes

Actueel 990 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Spinnenmoeders zijn heel zorgzaam voor hun eieren en de piepkleine spinnetjes die eruit komen. Kraamwebspinnen bezorgen hun nakomelingen zelfs een zomerse kampeerervaring…

Boven op onze beukenheg zit een doorzichtig tentje van zijde. Door het ragfijne weefsel zie ik tientallen spinnetjes dartelen. De moederspin die het bouwsel gemaakt heeft zit ernaast als bewaker. Het is een kraamwebspin (Pisaura mirabilis). De Nederlandse naam verwijst naar het tentvormige webje dat ze voor haar jongen spint. Het kraamweb is een soort klamboe om de jongen te beschermen tegen vogels en andere spinneneters. Vogels voeren hun jongen bij voorkeur met spinnen, omdat ze zachter en daardoor gemakkelijker verteerbaar zijn.

De waakzame spin kan een vogel natuurlijk niet verjagen, maar ze kan wel insecten aanvallen die het op haar kroost hebben voorzien. Misschien beschermt het kraamweb ook tegen regen of felle zonneschijn. Waarom zouden kraamwebspinnen hun kwetsbare jongen boven op de heg plaatsen? Ik denk dat de kleintjes zonnewarmte nodig hebben voor hun ontwikkeling. Op de heg is het warmer dan in de heg. Volwassen kraamwebspinnen houden ook van warmte. Je kunt ze van april tot augustus zonnebadend aantreffen in lage vegetatie. De kraamwebben zie ik het meest in het begin van de zomer. In de weken die aan de tentbouw voorafgaan draagt de spinnenmoeder haar helderwitte eicocon, zo groot als een knikker, tussen haar kaken. Als de eieren bijna uitkomen bevestigt ze de cocon in de vegetatie en spint er een tentje omheen.

Voor het vangen van prooien maken kraamwebspinnen geen webben. Het zijn vrije jagers, die lopend op jacht gaan. Vrije jagers gebruiken hun spinsel voor allerlei doeleinden, zoals het inpakken van de eieren en het bouwen van schuiltentjes. Ze maken ook veiligheidsdraden om zichzelf te zekeren tijdens strooptochten in het struikgewas. Mannelijke kraamwebspinnen hebben nog een creatieve toepassing van hun spinsel. Als ze op zoek gaan naar een bereidwillig vrouwtje om mee te paren, dan nemen ze een bruidsgeschenk mee: een lekker hapje verpakt in spinsel. Met een beetje geluk kun je dergelijke beschaafde heren met hun presentje tegenkomen in het veld. Onlangs kreeg ik een advertentie van spinnenbestrijders toegestuurd door een verontrust lid van de Natuur en Milieubescherming Pijnacker. Zulke advertentie heb ik vaker gezien. Mijns inziens is het bestrijden van spinnen nergens voor nodig en schadelijk voor onze leefomgeving. Er valt bovendien veel plezier te beleven aan het observeren van spinnen!

Caroline

Uit de krant