Afbeelding

Moederijdag biedt rouwpauze

Actueel 3.035 keer gelezen

Delfgauw - Even een rouwpauze. Dat is wat regiocoördinator Ingrid Nagy van Netwerk Hemelrijk voor ogen had toen ze een boerderijdag wilde organiseren voor haar lotgenoten: jonge weduwen met kinderen. Zelf was ze vijfendertig weken zwanger van hun tweede kindje toen haar man tweeënhalf jaar geleden plotseling aan een hartstilstand overleed.

"De grond zakt onder je voeten vandaan en je weet niet waar je het zoeken moet. Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe moet ik dat doen? Welke hulp hebben onze kinderen en ik nodig en waar vind ik die? Wie begrijpt mijn verdriet en wanhoop? Kortom... Hoe moet ik verder?". Daarvoor is Netwerk Hemelrijk. Een stichting opgericht door en voor vrouwen die zich in dezelfde vreselijke positie bevinden: moeders die zonder hun man en vader van hun jonge kind(eren) verder moeten." Als jonge weduwe met kinderen staat het leven nooit stil en blijf je ontredderd achter. Er moet van alles worden geregeld waar je liever nooit verstand van had gehad. Administratief, financieel, juridisch, fiscaal, medisch, psychisch. En daarnaast is er de enorme verantwoordelijkheid en continue zorg voor de jonge kinderen. Kinderen die voor altijd hun vader moeten missen. Dan is het erg fijn om (h)erkenning bij lotgenoten te vinden.

Meelevende buurman
Op Boerderij De Bieslandhoeve in Delfgauw bleken de deuren wijd open te staan toen Ingrid met haar plannen bij haar meelevende buurman en tevens vrijwilliger op de boerderij aanklopte. Weken van te voren werden de plannen gesmeed en werden sponsoren gezocht èn gevonden. Het animo onder de lotgenoten bleek groot en al snel kwamen de aanmeldingen binnen en groeiden de plannen.

"Het is fantastisch mooi en ontroerend om te zien hoe begaan iedereen die van deze activiteit hoorde met ons lot is. Het nadeel van rouw is dat het voor de buitenwereld niet zichtbaar is, maar dat we het wel altijd met ons meedragen. Dubbel zelfs, want naast onze eigen rouw dragen we ook die van onze kinderen met ons mee. Dat is heel intensief. Even een dagje ertussenuit is dan heel fijn. Je rouw kunnen parkeren, omdat je weet dat iedereen je ervaring deelt. Ook voor de kinderen is het heel fijn om te zien dat zij niet de enige zijn die zonder papa verder moeten. En dat die andere kinderen ook 'gewoon' lachen, spelen en eten".

Allerlei lekkers
En dat werd er gedaan op zaterdag 18 mei op de Bieslandhoeve. Alles was tot in de puntjes verzorgd: een heerlijke verse lunch met door de boerin zelfgemaakte soep, knapperige broodjes uit de eigen bakkerij en allerlei lekkers uit de Weilandwinkel, een rondleiding over dit biodynamische bedrijf, interactie met de boerderijdieren, maar ook de rondrit met de trekker, het zelf slagroom maken, handmatig een echte koe melken, broodjes en marshmallows roosteren boven het kampvuur, het slootje springen en de heuse strohut om in te 'rouw-douwen' bleken een groot succes. Alles werd uit de kast getrokken om de door Nagy gedroomde rouwpauze te realiseren.

"Het is ongelooflijk hartverwarmend hoeveel moeite en tijd de familie Duijndam en de vele spontane vrijwilligers in deze dag hebben gestopt. Mijn dankbaarheid is onmetelijk." aldus Nagy. "Maar ook de sponsoren Hoeve Biesland, Van 't Hof Rijnland Vastgoedmanagement en Sleverbouw Vastgoedonderhoud zelf mogen niet vergeten worden.". De dag bleek een enorm succes voor iedereen.

Netwerk Hemelrijk is een landelijk netwerk voor en door jonge weduwen met thuiswonende kinderen waarbij kennis en ervaringen kunnen worden gedeeld. Naast een website en openbare Facebookpagina heeft het Netwerk ook verschillende besloten Facebookgroepen. Hier kan in contact gekomen worden met lotgenoten uit de regio, worden ervaringen uitgewisseld en worden activiteiten in de buurt gedeeld.

Uit de krant