Nootdorper Calvin Gijzenij verdient de kost met gamen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Een deel van het Europese team, met in het midden Calvin.
Een deel van het Europese team, met in het midden Calvin.

Nootdorper Calvin Gijzenij verdient de kost met gamen

  •   1414 keer gelezen   Actueel

Hij is 22 jaar, Nootdorper Calvin Gijzenij. Zoon van een Surinaamse moeder en een Nederlandse vader. Het gezin woont sinds een aantal jaren aan de Hof van Leiden in de wijk 's Gravenhout in Nootdorp. Na de HAVO te hebben doorlopen aan het Stanislas in Pijnacker is Calvin aan de Hogeschool InHolland in Delft Food Commerce Technology gaan studeren op hbo-niveau. Die studie staat een beetje op een laag pitje omdat Calvin de wereld aan het veroveren is als professioneel gamer.

Zijn vader Rob en zijn moeder Savitrie keken eerst een beetje vreemd aan tegen de game-manie van hun zoon. Het gebeurde rustig dat Calvin een hele dag – en niet zelden met een flink stuk nacht er nog bij – alleen maar aan het gamen was. Soms wel achttien uur achter elkaar. Jazeker, het kan verslavend werken. Calvin heeft het onder controle. Hij is fanatiek en vindt het geweldig om te doen. En iets dat je graag doet, daar krijg je niet snel genoeg van. Toch bouwt hij nu voldoende tussentijd en rust in. Op het niveau waarop Calvin zich beweegt, moet je optimaal fris en uitgerust zijn. Het draait om strategisch inzicht, slimheid, goed kunnen samenwerken, handigheid en snelheid. Thuis aan de keukentafel legt hij uit om welk spel het gaat: Arena of Valor. In het land van herkomst van dit spel, China, heet het King of Glory. Daar zijn ze er helemaal gek van. Iedere dag spelen tachtig miljoen mensen het spel. Daarna er zijn nog eens twintig miljoen mensen die live de stream volgen van toernooien.

Calvin legt uit dat je het spel gewoon op je mobiel kunt spelen. Het werkt met een touchscreen waarbij je met beide duimen voortdurend in actie bent. Het spel is een strijd tussen twee teams van vijf personen die door goed samen te werken een veldslag moeten zien te winnen. Je hebt aanvallers maar bijvoorbeeld ook een soort spion die de vijand in de gaten houdt en zijn teamgenoten op de hoogte houdt van hun posities in de jungle. De vijf spelers in een team hebben allemaal een eigen rol. Onderweg kun je achterstand oplopen en een voorsprong verkrijgen. Doe je het goed, dan krijg je binnen het spel geld waarmee je betere wapens kunt kopen. Het vernietigen van de torens van de tegenstander is het doel totdat je de 'eindtoren' hebt gewonnen. Het is een zaak van gezamenlijk strategisch en slim aanvallen en intussen zorgen dat je niet vanuit de jungle een kopje kleiner gemaakt wordt.

Een wedstrijd duurt gemiddeld een kwartiertje. Je kunt het gewoon thuis vandaan spelen, maar Calvin zit intussen op een niveau dat hij ook naar eindtoernooien overal ter wereld afreist. In 2018 was hij een paar keer in de Verenigde Staten, in Brazilië, in Thailand, Duitsland en zelfs in Vietnam. Via via was hij doorgedrongen tot het team Europa dat het opnam tegen berensterke Chinezen, Koreanen, Thaien, Taiwanezen, enzovoort. In een aantal Aziatische landen is het niveau heel hoog. Toch heeft het Europese team zich heel goed weten te handhaven binnen de wereldtop.

Calvin speelde in het team samen met een Rus, een Engelse Chinees, een Duitser en een Zwitser. Allemaal kerels van zijn leeftijd die met elkaar een sterk team vormden.Het was voor Calvin wel even wennen toen hij niet meer thuis speelde maar in Los Angeles en andere plekken op locatie met juichend publiek en commentaar van 'casters'. Het Europese team 'For the dream' heeft mooie prestaties geleverd en het nodige geld verdiend. Als je doordringt tot het WK en wereldkampioen weet te worden, ligt er 200.000 dollar klaar voor het team. Intussen is het nieuwe seizoen begonnen. Het team van 2018 is verleden tijd en Calvin is nu onderdeel van een nieuw team met Russen en Spanjaarden.

Ze gaan zich de komende weken thuis/online proberen te plaatsen voor de play offs die in april in Australië worden gehouden. Van de zes teams die nu binnen Europa tegen elkaar strijden, gaan er vier door. Calvin is niet alleen maar op zijn mobielscherm gericht, maar maakt ook tijd voor contacten leggen. Hij heeft in Brazilië een Française ontmoet die in New York woont. Ze gamet ook maar is vooral ook commercieel bij 'de sport' betrokken. Met deze Eléa heeft hij nu een ontluikende relatie. Ze was pas 'in de buurt' en ze zal ook in Australië erbij zijn. Dat is voor Calvin een extra inspiratiebron!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>