Wil Knopper en haar ‘danscrew’ bij een vorige uitvoering in De Veste. Komend weekend is het daar weer (dans)feest.
Wil Knopper en haar ‘danscrew’ bij een vorige uitvoering in De Veste. Komend weekend is het daar weer (dans)feest.

'Voorbij de tijd' van De Dansacker vier keer in De Veste

Actueel 1.033 keer gelezen

Dansschool De Dansacker van Wil Knopper bestaat 35 jaar. Natuurlijk hoort daar een jubileumvoorstelling bij. Het is wel een voorstelling met voor Wil en haar naasten een flinke schaduwzijde en dubbele gevoelens. Begin november is haar dochter Marieke overleden. Ze werd slechts 39 jaar. Het is moeilijk om de energie te verdelen over rouw en werk, maar vanuit de gedachte dat Marieke het levenswerk van haar moeder Wil altijd ondersteunde, krijgt Wil het voor elkaar om 'gewoon' door te gaan. Nou ja niet gewoon, maar ze redt het wel om door te gaan.

'Voorbij de tijd.' Dat is de titel van de voorstelling die weer mooier en groter zal zijn dan vorige grote voorstellingen. De plaats van handeling is opnieuw Theater De Veste in Delft. Daar zijn vier uitvoeringen. Zaterdag 22 december om 14.00 en 19.00 uur en zondag 23 december om 11.00 en 15.30 uur. De zaterdagavondvoorstelling was een paar weken al bijna uitverkocht maar voor de andere voorstellingen zijn nog kaarten te koop via www.vriendenvandedansacker.nl. Ja het is alweer 35 jaar geleden dat Wil Knopper in Pijnacker heel voorzichtig met een dansschooltje begon. Voorzichtig omdat er eigenlijk al een dansschool was. De aanleiding was dat op De Zuidacker – destijds de naam van de huidige Tweemasterbasisschool – een dansvoorstelling georganiseerd ging worden. Dochter Marieke zat op die school en riep: 'Mijn moeder kan alles.' Ze wilde maar zeggen: dus ook voor de kerst op school een dansvoorstelling voorbereiden.

"Dat was het startpunt. Het ging zo goed dat ze vanuit de school vroegen: kunnen we daar niet mee doorgaan? Dat heb ik toen eerst puur voor leerlingen van de Zuidacker gedaan maar dat is gaandeweg dus uitgegroeid tot een dansschool voor iedereen, De Dansacker." De Dansacker en Wil Knopper zijn begrippen geworden in Pijnacker. Het begon allemaal met een kerstvoorstelling op De Zuidacker en nu is er pal voor de kerst in een echt theater in Delft een jubileumshow met vier voorstellingen waar alle bijna tweehonderd leden van de dansschool aan meedoen. Er staan niet alleen dansers op het podium, voor een totale kerstsfeer is er samenwerking gezocht met zangkoor Cour Royale In de dansschool aan de Industrieweg – daar zit De Dansacker vanaf 1993 en dat is dus ook een jubileum – is men al meer dan een jaar met de voorbereidingen bezig. Sinds 2011 beschikt De Dansacker over het hele gebouw, boven en beneden, dus heeft men daar voor alle facetten heerlijk de ruimte. De bovenverdieping van het gebouw deed vroeger dienst als fotostudio van Hans Knopper senior en later Hans Knopper junior, de schoonvader en de echtgenoot van Wil. De benedenverdieping was lange tijd sorteercentrum van Post NL en is nu dus ook onderdeel van het danscentrum. Terwijl beneden aan het decor wordt gewerkt, zijn we boven te gast in de ruimte waar met vrouw en macht de kostuums worden gemaakt. Dat is altijd de grootste klus. In totaal moeten er meer dan vierhonderd worden gemaakt. Een paar weken voor de voorstelling zitten de naaisters op 365.

"We hebben er nog vijftig te gaan ongeveer", zegt Wil die er aan toevoegt dat sommige 'deelneemsters' wel zes verschillende kostuums dragen tijdens de voorstelling. Alle leden van De Dansacker dansen en spelen mee. Van de kinderen van vier jaar tot en met de ervaren krachten zoals Ditsy Schalk en Harry Jongenelen. Hij is met zijn 69 lentes de oudste danser/speler en heeft ook niet voor niets de rol van Vadertje Tijd. Het verhaal van de voorstelling is dat er stappen terug gezet worden in de tijd. Verwende Smartphonejeugd van nu krijgt een spiegel voorgehouden om te zien hoe het vroeger toeging, in de tijd dat de welvaart veel minder groot was maar de mensen minder individueel waren en meer sociaal met elkaar omgingen. Dat is in grote lijn het verhaal. Een mooi detail is dat zowel de moeder als de schoonmoeder van Wil naar de voorstelling toe komen. Ze zijn begin negentig en zullen in de voorstelling taferelen uit hun jeugd herkennen. De voorstelling is door gebruik van digitale technieken er overigens wel een helemaal van nu. Het wordt ondanks de schaduwzijde een mooie voorstelling die mogelijk is door de medewerking van talloze mensen, van pure vakmensen tot hulpouders die hand- en spandiensten verlenen. Annouke Knopper, de andere dochter van Wil en Hans, is daarbij niet weg te denken. Net al ma Wil is ze er al maanden dag en nacht mee bezig. Het resultaat zien komende zaterdag en zondag. Gaat dat zien. Kaartverkoop: www.vriendenvandedansacker.nl.

Uit de krant