Lesje Brandveilig Leven met burgemeester Francisca Ravestein
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Echtpaar uit Pijnacker, Ab Rolvink, Burgemeester Francisca Ravestein, Ton Jasperse, Philip van Rijt, Bas Jongbloed en Duncan van de Laar.
Echtpaar uit Pijnacker, Ab Rolvink, Burgemeester Francisca Ravestein, Ton Jasperse, Philip van Rijt, Bas Jongbloed en Duncan van de Laar.

Lesje Brandveilig Leven met burgemeester Francisca Ravestein

  •   306 keer gelezen   Actueel

Brandweerambassadeurs van Veiligheidsregio Haaglanden gingen voor de vijfentwintigste keer op huisbezoek. Voor Burgemeester Francisca Ravestein een mooi moment om een keer mee te gaan. "Het is niet alleen maar even door het huis rennen, je gaat ook het gesprek aan met de bewoners om te ontdekken wat er kan verbeteren," aldus de burgemeester.

"Brand in je eigen huis, dat is toch een van de meest traumatische ervaringen die je kunt meemaken," zegt burgemeester Ravestein. Zelfs als je goed verzekerd bent is het iets verschrikkelijks. Ik kwam er vandaag achter dat het vaak hele kleine dingen zijn waarmee je het verschil kunt maken. Ik dacht zelf dat ik het thuis goed op orde had met brand- en rookmelders. Maar dan hoor je dat er ook wel een melder in de meterkast kan en dat je afspraken moet maken over een vluchtroute en de plek van de voordeursleutel." Ravestein roept bewoners op om zich aan te melden voor een gratis huisbezoek. "En, er zijn ook nog meer brandweerambassadeurs nodig," weet de burgemeester.

De brandweerambassadeurs Ab Rolvink, Philip van Rijt en Ton Jasperse vertellen wat zij zoal aantreffen bij de mensen thuis. "Praktische zaken, zoals brand- en rookmelders, zijn meestal op orde maar bijna overal ontbreekt een vluchtplan," zegt Van Rijt. "Daarbij spreek je van tevoren met je huisgenoten af waar je naartoe gaat als er brand uitbreekt. Bijvoorbeeld: In geval van nood gaan we naar díe lantaarnpaal of dàt plekje op straat. Soms is de houdbaarheid van een gasslang verlopen," zegt Rolvink. "Wij adviseren in dat geval om deze te vervangen door roestvrijstaal."

Zowel Jasperse als zijn twee collega's merkten meerdere malen op dat de vluchtweg belemmerd wordt door speelgoed of andere spullen die in de weg staan.

Het geeft de drie ambassadeurs veel voldoening als blijkt dat ze met hun tips en adviezen mensen helpen om brand te voorkomen of, als er toch brand uitbreekt, het leed verzachten. Deze heren worden door burgemeester Ravestein in het zonnetje gezet met een 'dik verdiend applaus' en een boeket bloemen. Teamhoofd Duncan van de Laar wijst de aanwezigen er tot slot nog op om rekening te houden met de gevaren van de elektrische aansluiting van zonnepanelen en het opladen van accu's en batterijen van telefoons en elektrische fietsen.

Het aanwezige echtpaar, dat eerder dit jaar een huisbezoek kreeg, is vol lof over de benadering van de brandweerambassadeurs. "Wij meldden ons aan op een bewonersbijeenkomst in ons appartementencomplex, naar aanleiding van een brand die daar plaatsvond in de hal van het gebouw," legt de inwoonster van Pijnacker uit. Alles bleek bij hen in orde, op één dingetje na: zij hadden geen duidelijke plek voor de sleutel van de voordeur. "Rookmelders hadden we al en ze werkten goed. Wij vonden het heel fijn om een bevestiging te hebben dat ons huis brandveilig is en ik heb meteen de tip aan mijn dochter gegeven om zich ook aan te melden."

Aanmelden voor een huisbezoek kan via www.brandweer.nl/haaglanden/huisbezoeken Meer info: 088-8868000.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>