Stijging fietsendiefstallen in gemeente

Actueel 47 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Uit de update van de cijfersite van Politie Haaglanden blijkt dat ten opzichte van dezelfde periode in 2007 het aantal fietsendiefstallen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp met 145 aangiften (122%) gestegen is.

De site geeft een overzicht van de ontwikkeling van twaalf specifieke delicten, variërend van vernieling tot diefstal, bedreiging, mishandeling en beroving. De cijfers op de cijfersite worden nu elke drie maanden ververst. Vanaf 1 januari echter, zullen op de site maandelijks nieuwe cijfers staan.

Fietsendieven

De stijging van het aantal fietsdiefstallen is regiobreed (66%) te zien, in geen enkele gemeente in de regio daalden de cijfers. De verklaring van de stijging kan gedeeltelijk liggen in de toename van de aangiftebereidheid naar aanleiding van de landelijke campagne die erop wees dat mensen aangifte moeten doen van de diefstal van hun fiets.

Iedere week worden er in heel het land duizend fietsen teruggevonden, maar waarvan geen eigenaar achterhaald kan worden. Een andere verklaring ligt waarschijnlijk in de handel van moedersleutels waarmee het betrekkelijk eenvoudig is een fiets te stelen.

Preventietips op hoeveiligismijnwijk.nl

Deze manier van criminaliteit is voor de politie lastig om aan te pakken. Als de politie een melding krijgt van een ooggetuige, zijn de daders vaak al weg als de politie ter plaatse komt. Daarom adviseert de politie Haaglanden de eigenaren van fietsen nadrukkelijk om hun fiets goed te beveiligen tegen diefstal.

Cijfers

Verder werden er in de eerder genoemde periode 8 auto’s gestolen, 28 mensen bedreigd, 4 mensen het slachtoffer van een straatroof, 13 brommers gestolen, 89 keer ingebroken in een auto, 109 keer ingebroken in een bedrijf, 131 keer ingebroken in een woning, 54 mensen mishandeld, 309 keer aangifte gedaan van vernieling, 21 keer een winkeldief gepakt en werd er 14 keer aangifte gedaan van zakkenrollerij.

> Bekijk hier cijfers voor Pijnacker-Nootdorp

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant