Extra alcoholcontroles in Haaglanden

Actueel 10 keer gelezen

Den Haag – Aangezien alcoholgebruik direct van invloed is op de rijvaardigheid controleert Politie Haaglanden intensief op het gebruik van alcohol in het verkeer.

Zo zijn er alcoholcontroles gepland rondom de jaarwisseling en begin januari wanneer traditiegetrouw veel bedrijven en ministeries hun nieuwjaarsreceptie houden. Het korps organiseert enkele grote alcoholcontroles in de regio Haaglanden. Op lokaal niveau organiseert de politie kleinschalige controles die steeds een kortstondig karakter hebben.

Record aantal aanhoudingen

Het Korps Haaglanden heeft dit jaar een recordaantal verkeersdeelnemers aangehouden wegens rijden onder invloed. In 2006 kregen 5676 bestuurders een bekeuring of een dagvaarding, dit jaar staat de teller inmiddels al op bijna 6.000.

Dat aantal zal de laatste dagen van dit jaar nog flink stijgen vanwege extra controles rond de jaarwisseling. De politie wijt de toename aan de stijgende alcoholconsumptie in combinatie met strengere controles. In Den Haag zijn stijgingen zichtbaar in Zuid-West, Mariahoeve en Zuiderpark. Scheveningen is de absolute koploper met 858 gevallen, tegen 788 vorig jaar. Wassenaar kende eveneens een flinke toename, (158-228).

Alcoholbus

In haar strijd tegen drankrijders heeft Politie Haaglanden sinds kort de beschikking over een nieuw wapen: de alcoholbus. Met dit voertuig kan de politie tijdens grootschalige alcoholcontroles sneller en efficiënter nagaan of verkeersdeelnemers hebben gedronken.

Jaarlijks vallen er nog altijd veel doden en ziekenhuisgewonden doordat mensen met alcohol achter het stuur zitten. Gemiddeld neemt al vanaf 1 à 2 glazen alcohol de ongevalskans licht toe. Bij een promillage van 0,5 is de kans op een ongeval ongeveer anderhalf keer zo groot als zonder alcoholgebruik. Rijden onder invloed is geen verkeersovertreding, maar een misdrijf. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Uit de krant