Piet, vooraan vierde van rechts, met zijn vele collega's bij AWETA. Vrijdag is bij Tout le Monde een afscheidsfeestje met, net als vroeger, een biertje en een kippenpootje.
Piet, vooraan vierde van rechts, met zijn vele collega's bij AWETA. Vrijdag is bij Tout le Monde een afscheidsfeestje met, net als vroeger, een biertje en een kippenpootje.

Piet Veldhoven weg bij AWETA: nog één keer een vrijdagfeestje

Actueel 3.079 keer gelezen

De vrijdagmiddagborrels waren vermaard bij het wereldwijde sorteermachinebedrijf AWETA toen ze nog in Nootdorp ‘woonden’. Een van oudsher puur Nootdorps bedrijf met heel veel Nootdorpse medewerkers die een week hard werken met graagte afsloten met een gezellig biertje. En dan zorgde Piet Veldhoven voor een kippenpootje bij zijn broers vandaan.

Toen het bedrijf groeide en in alles verder professionaliseerde, werd de vrijdagmiddagborrel taboe verklaard. Nu Nootdorper en chef productie Piet Veldhoven met pensioen gaat en deze week een einde breit aan zijn loopbaan van 38 jaar bij AWETA, is er toch nog ene keer een echte vrijdagmiddagborrel. Niet op de zaak op De Boezem in Pijnacker maar bij Tout le Monde, waar Piet heel veel collega’s en kennissen heeft uitgenodigd. Ook diverse oud-collega’s en vrienden zoals Frank de Koning en Hans van der Kraan die al eerder stopten en samen bijna honderd jaar bij AWETA hebben gewerkt. Daar zou ook een mooi verhaal in zitten: 97 jaar AWETA.

Een boek zou je er over kunnen schrijven, zegt Piet Veldhoven, die sowieso een boek zou kunnen schrijven over zijn leven in Nootdorp. Een gesprek met Piet op zijn vrije woensdagmiddag gaat dan ook zeker niet alleen over sorteermachines en over het sorteren van allerlei vruchten op gewicht, diameter, kleur, hardheid – met behulp van onder meer suikersensoren – nee, het gaat ook over zijn geweldige jeugd in Nootdorp.
Lekker crossen op het brommertje van Lotto Leo van der Helm, totdat de tank leeg was en het brommertje keurig op zijn plek werd teruggezet. Piet weet ontzettend veel over de geschiedenis van het Nootdorp van zijn jeugd en heeft een geheugen als een ijzeren pot. Dus dat boekje moet er gewoon komen.

Terug naar AWETA, waar Piet 38 jaar geleden ging werken. Na een gedegen technische opleiding op de Sasbout Vosmeer in Delft, werkte hij eerst bij Mol Hekwerken in Pijnacker; daarna had hij samen met Klaas Borsboom het lasbedrijf BoVé.

Vervolgens werkte hij heel lang bij ELNO. Alleen met zijn ELNO-verhalen kun je al een krantenbijlage vullen. En dus vervolgens rond 1985 bij AWETA, waar hij zich ontwikkelde tot leidinggevende over alle uitvoerende medewerkers; de mensen die de machines maken. En dan heb je het toch gauw over een kleine vijftig medewerkers, aan te vullen met uitzendkrachten en ook zzp-ers.

Mensen met allerlei verschillende achtergronden, werktechnisch en cultureel. Bij het aansturen van deze hele club kwam het goed van pas dat Piet behalve over veel technische kennis ook over veel menselijke kennis beschikte. Strak, eerlijk en rechtvaardig kunnen omgaan met mensen; ze goed aansturen en ze toch in hun waarde laten; dat is niet iedereen gegeven.

Piet Veldhoven, die aan het eind van dit jaar 67 wordt, heeft het werk altijd met heel veel plezier gedaan en trekt vrijdag 22 maart trots en tevreden de deur voor het laatst achter zich dicht.

“AWETA vormt met drie andere bedrijven in de wereld, waarvan nog een in Nederland, de top 4 van sorteermachine-ontwikkelaars en -bouwers in de wereld. En dat is gewoon vanuit Nootdorp opgebouwd door een tuinderszoon, Aad Tas, die over uitzonderlijke uitvinderskwaliteiten bleek te beschikken. Ik heb oprichter Aad nog jaren meegemaakt en bewaar heel veel goede herinneringen aan die man, maar dat geldt ook voor heel veel collega’s die van AWETA zo ongeveer hun levenswerk hebben gemaakt.”

Piet stopt maar gaat zich zeker niet vervelen. Hij wil weer gaan smeden. Met zijn vele vrienden van alles ondernemen en met partner Astrid die vijf jaar jonger is maar blijft werken in het restaurant van De Bieslandhof.

Ook voor hun twee kinderen en twee kleinkinderen zullen ze alle aandacht hebben. Ilona is fotograaf en woont in Leersum. Barry woont in deze omgeving en werkt ook bij AWETA. En daarbij moet dat boek er dus gaan komen. “Vervelen zal ik me zeker niet”, zegt Piet na een uurtje of drie mooie verhalen! (SO)


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant