Afbeelding

Hof verlaagt straf aanzienlijk in zaak rond dood Orlando Boldewijn

Actueel 1.497 keer gelezen

Nootdorp/Den Haag - Zes jaar lang heeft de familie van de destijds 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam moeten wachten op een oordeel van de rechter. Gisteren kwam er een einde aan de strafzaak tegen Roy B. Hij was er zelf niet bij.

Het gerechtshof rekende hem vooral het gebrek aan empathie aan en nam zijn zwijgende houding tijdens de rechtszaak erg kwalijk. B. beriep zich op alle vragen namelijk consequent op zijn zwijgrecht en wilde geen enkele openheid geven over wat er mogelijk die fatale nacht is gebeurd.

Orlando verdween in februari 2018, op een avond waarop hij een internetdate had met Roy B. Acht dagen later werd zijn lichaam in een vijver in de Haagse wijk Ypenburg teruggevonden. Het enige dat justitie heeft kunnen bewijzen is dat de verdachte Orlando in het water heeft zien liggen en hem daarin heeft laten liggen zonder enige vorm van hulp te bieden. Hoe Orlando in het water is gekomen blijft tot op de dag van vandaag een raadsel.

Juridisch en strafrechtelijk was het een lastige zaak. Het Openbaar Ministerie ging voor ‘mishandeling met de dood als gevolg’, maar daar ging de rechter in hoger beroep niet in mee. Ze konden er niet meer van maken dan tien weken gevangenisstraf voor het nalaten van hulp. Er was eerder 42 maanden geëist door het OM.

De lage straf zat de rechter schijnbaar dwars. Na de uitspraak richtte hij zich dan ook tot de nabestaanden van Orlando en zei: “Ik kan me voorstellen dat dit een bittere pil voor u is”. Hij legde uit dat er alleen gekeken kan worden naar de feiten en dat op basis van de bewijslast geen andere strafmaat kan worden opgelegd.

Roy B. is onlangs opnieuw opgepakt op verdenking van grooming, oftewel digitaal kinderlokken. Hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden voor deze beschuldigingen.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant