Volwassen haas in opvang (2017) met blonde vacht. (foto: Winanda de la Rambelje)
Volwassen haas in opvang (2017) met blonde vacht. (foto: Winanda de la Rambelje)

Kleurvariatie bij hazen

Actueel 1.327 keer gelezen

December 2022 schreef ik over een haasje met zilvergrijze vacht, dat in de Wildopvang in Delft was gebracht. Na publicatie kreeg ik bericht van Monique Boymans, de mevrouw die het haasje had gevonden.

Monique: “Het haasje is op 2 oktober aangetroffen in onze tuin aan de Noordeindse weg in Berkel en Rodenrijs. Mijn zoon liep in het donker naar de voordeur toen het haasje naar hem toe hupte. Het haasje wekte de indruk dat het geholpen wilde worden. We hebben gekeken of we de moeder haas zagen, want die zien wij regelmatig in onze tuin. Ze was nergens te bekennen, dus besloten we om het kleine haasje in een doos te zetten en de dierenambulance te bellen. Toen werd ons verteld dat het haasje niet meer terug kon worden gezet omdat we het hadden aangeraakt. We hebben het haasje naar de opvang in Wassenaar gebracht. Inmiddels had mijn zoon nog twee doodgebeten haasjes gevonden in onze tuin. Volgens een medewerker van de dierenambulance waren ze waarschijnlijk doodgebeten door de moeder. Moeder haas hebben wij sindsdien niet meer gezien. Ze is net zo grijs als haar jonkies.” 

De bewering dat moeder haas haar jongen doodbijt vind ik twijfelachtig. Ik vraag Winanda de la Rambelje (voormalig asielhoudster) wat zij ervan denkt. Winanda: “Ik geloof niet dat hazenmoeders dat doen. Het zou kunnen dat ze de jongen niet herkent of durft te voeden, als er vreemde luchtjes aan kleven, waardoor ze verhongeren. Op een asielhouders-dag sprak ik eens een vrijwilliger van konijnenopvang ‘Het Knagertje’. Die vertelde dat hij een keer een jong haasje heeft teruggebracht naar de exacte vindplaats, ingesmeerd met wat aarde om mensengeur te verdoezelen. Toen is hij eindeloos gaan liggen wachten in het donker. Tot zijn grote vreugde is de moeder opgedoken en heeft het jong gevoed.”

Hazen met kleurafwijkingen worden in het veld zelden gezien. Winanda heeft in 2017 in de opvang een volwassen haas met een blonde vacht gehad, afkomstig van de Zuideindseweg in Delfgauw. Hein van Grouw heeft in veel verschillende musea hazen gezien met kleurafwijkingen: “Vooral vroeger werden deze gelijk ‘op de korrel genomen’ om ze in een museum te stoppen.” Als ik Cor Noorman (beheerder van de Groenzoom) half februari vraag naar grijze hazen, is zijn reactie: “Wat wil het toeval, gisterochtend heb ik de hazen geteld in de Bergboezem en van de in totaal 34 hazen viel mij er een op met een grijsachtige vacht. Mijn ervaring is dat dit uitzonderlijk is; het is mij in ieder geval sinds ik vanaf 2018 hazen tel in De Groenzoom nog nooit eerder opgevallen.”

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant