Mede-initiatiefnemers van het hospice, Jan Vincenten en Ferdinand Schreuder, op de beoogde locatie.
Mede-initiatiefnemers van het hospice, Jan Vincenten en Ferdinand Schreuder, op de beoogde locatie.

Nog geen andere locatie dan Koningshof voor hospice Koningshove

Actueel 2.925 keer gelezen

Pijnacker - Verschillende raadsleden zijn benieuwd naar de voortgang betreft Hospice Koningshove. De Fracties van het CDA en de CU-SGP zetten het onderwerp op de agenda om afspraken te maken over het initiatief voorstel, zodat de realisatie van een hospice op kort termijn mogelijk wordt gemaakt.

Volgens wethouder Frank van Kuppeveld is er momenteel geen andere locatie dan het Koningshof aanwezig. Er wordt nog wel verder gekeken of er nog andere locaties mogelijk zijn. Parallel daaraan wordt er ook gekeken naar het financiële plaatje voor Koningshof als locatiekeuze. De verwachting is dat hier eind deze week meer duidelijkheid over komt.

Al enige tijd geleden heeft de Stichting Hospice Koningshove aangegeven een hospice in Pijnacker-Nootdorp te willen vestigen. Zij hebben hiervoor een gemeentegarantie nodig. Deze garantie kan alleen worden afgegeven door het college als er 20% van het benodigde vermogen en voldoende startkapitaal is. De raad heeft eerder middels een motie aangegeven, dat zij het initiatief vanuit de samenleving graag willen ondersteunen en mee willen denken voor de realisatie van de hospice.

Voortgang
Eind december is de raad door het college geïnformeerd over de stand van zaken. Er werd aangegeven dat er onlangs, in het kader van verkennen van mogelijke samenwerkingen en het delen van huisvesting met zorginstellingen, een gesprek heeft plaatsgevonden met een zorginstelling en dat daaruit is gebleken dat ze openstaan om een aantal mogelijkheden nader te verkennen. Ook is er een samenwerking met een lokale makelaar opgezet om op zoek te gaan naar een bestaand object dat geschikt is of geschikt gemaakt kan worden voor een hospice. Inmiddels heeft de makelaar diverse partijen uit zijn netwerk hiervoor benaderd, maar er is nog geen concreet object in beeld. Er worden momenteel ook gesprekken met maatschappelijke organisaties gevoerd om het gebruik van de hospice in de gemeente in beeld te brengen. Tenslotte wordt er nog onderzocht of op de locatie Koningshof mogelijkheden zijn om functies te combineren binnen de huidige bestemming.

Locatie
De fractie van de VVD vraagt zich af wanneer het rapport met de conclusies van het haalbaarheidsonderzoek verwacht kan worden. Als antwoord gaf het college aan dat, naar aanleiding van de aangenomen motie door de Raad, is gestart met het zoeken naar mogelijke alternatieve locaties. Er zijn gesprekken geweest tussen de gemeente, vertegenwoordigers hospice Koningshove en een door de gemeente ingeschakelde lokale makelaar. Tot nu toe zijn nog geen locaties gevonden waar het bestuur van het hospice interesse in heeft, bleek bij een terugkoppeling van de makelaar. Men houdt het liefst vast aan de locatie Koningshof. Er staan nog vervolggesprekken gepland met eigenaren van zorgvastgoed, waar in eerste instantie aangegeven is dat er wellicht mogelijkheden zijn. Het onderwerp wordt binnenkort vervolgd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant