Jan Vincenten en Ferdinand Schreuder op de beoogde locatie.
Jan Vincenten en Ferdinand Schreuder op de beoogde locatie.

Hospice Koningshove even op dood spoor maar acties gaan door

Actueel 2.204 keer gelezen

Het gaat even niet helemaal lekker met de realisering van Hospice Koningshove. Iedereen vindt dat het er moet komen en dat zo’n voorziening een grote meerwaarde heeft voor Pijnacker-Nootdorp. Verder is men algemeen van mening dat de exploitatie alleen al vanwege de ‘statistieke belangstelling’ geen enkel probleem moet zijn. En toch loopt de planvorming op dit moment tijdelijk vast. 

De initiatiefnemers/dorpsgenoten Jan Vincenten, Peter Hoofman en Melanie Peltzer zien er soms even geen gat meer in. Ook de voormalige Delftse huisartsen Ferdinand Schreuder en zijn collega Wim Wierema, die naar Pijnacker-Nootdorp togen om de boel hier ‘hospicerijp’ te maken, hebben moeite om de trage voortgang te begrijpen.

Stichtingsvoorzitter Jan Vincenten zit er dieper in. Hij, maar ook zijn kompanen, hebben nooit meegemaakt dat een plan vanaf het eerste idee tot ‘uitvoering’ 2,5 jaar in beslag nam. Jan kan er slecht mee uit de voeten dat er op dit moment nog geen zicht is op een eerste paal. Hij stelt zich soms wel eens de vraag waar hij aan begonnen is.

Maar de moed opgeven doen ze niet. Ook niet al die andere mensen die Hospice Koningshove heel graag tot stand zien komen. Pijnacker-Nootdorp heeft qua inwonertal en vergrijzing gewoon behoefte aan een eigen hospice waar mensen in de eindfase van hun leven het heel goed en prettig kunnen hebben, samen met hun directe naasten.

Omdat Pijnackernaren en Nootdorpers te zeer een beroep deden op het hospice in Delft, kwamen die Delftse huisartsen – die dat aan den lijve ondervonden – naar de Lionsclub toe met de vraag of deze gemeente een eigen voorziening zou willen en kunnen realiseren. Jan Vincenten en zijn Lionsvrienden gingen aan de slag en intussen is er een uitgewerkt bouwplan op een schitterende locatie aan het Koningshof met omwonenden die erachter staan.

Probleem? 
Wat is dan het probleem, zo zal de lezer zich afvragen. Dat is dan toch de financiering. De gemeente staat er helemaal achter dat er een hospice komt. Het laat je niet meer los, zo zei wethouder Ilona Jense zelfs, maar de gemeenteraad heeft in oktober vorig jaar een verordening gemaakt waarin luid en duidelijk staat dat je als aanvrager van ‘gemeentegarantie’ twintig procent eigen vermogen moet hebben van de totale exploitatiesom.

Dus als het hospice in totaal 2,5 miljoen euro kost dan moet de Stichting Koningshove daarvan twintig procent als eigen vermogen als (harde) toezeggingen of in kas hebben. Dat is 500.000 euro. Gemeentegarantie houdt in dat de gemeente garant staat voor het afbetalen van de lening die de Stichting Koningshove bij een bank aangaat, mocht het mis gaan. Kort en goed: de bank eist gemeentegarantie en de gemeente eist twintig procent eigen vermogen om die garantie af te geven.

Steunbijdragen welkom
Koningshove zit nu op ongeveer driekwart van het benodigde eigen vermogen, wanneer althans de inbreng van de aan te leggen brug ter ontsluiting van het perceel door de gemeente hierin wordt meegenomen. Dit dan nog afgezien van de toegezegde sponsorbijdrage voor de aanleg en onderhoud van de tuin.


Eerder al is een grondreserveringsovereenkomst getekend.

“We zijn dan ook al een eind op weg maar het is nu eenmaal zo dat veel mensen hun steentje pas willen bijdragen op het moment dat duidelijk is dat het Hospice er gaat komen en terecht”, aldus Jan Vincenten. “Vandaar dat wij niet vragen om nu geld over te maken, maar wel om schriftelijk een bedrag toe te zeggen. Elke steunbijdrage is welkom, groot of klein.”

Jan voegt hieraan toe: “Ons bestuurslid Peter Hoofman en Frans Lettinga, die samen de sponsorcommissie vormen, staan klaar om de boer op te gaan met een Partnerplan. Als je 2.500 euro of een veelvoud inbrengt – eenmalig of over verdeeld over een periode van minimaal vijf aaneengesloten jaren – dan ben je vriend van het hospice en kom je in aanmerking voor een naamsvermelding op de website. Als je dat tenminste interesseert; de meeste donateurs willen gewoon dat dat hospice er komt.”

Doe mee, steun Koningshove
Koningshove heeft al hele mooie toezeggingen van sponsorende bedrijven en organisaties zoals Fonds 1818. Vanuit acties en collectes zijn er mooie donaties binnengekomen. Het hospice was op zondag 11 september bijvoorbeeld het goede doel van de Halve Marathon Oostland. Maar het is dus nog niet genoeg.

Vandaar dit verhaal om nog een flinke boost te geven aan sponsoring en donatie. Zie de website www.koningshove.nl voor de diverse mogelijkheden en ook voor al het andere nieuws over Koningshove. Er staat een heel indrukwekkend filmpje van acht minuten op de site waarin vanuit verschillende perspectieven betrokkenen aan het woord komen. Voor uw donatie kunt u ook gebruik maken van de button hieronder.


Het bestuur van Koningshove heeft aan de gemeente gevraagd creatief mee te denken, maar dat is er nog niet van gekomen. De gemeente houdt vast aan de verordening en stelt dat die voor iedereen geldt. Intussen stijgen de bouwkosten en gaat ook de rente omhoog, terwijl het bouwplan eigenlijk gewoon klaarligt, inclusief de inrichting van de prachtige tuin eromheen. Bovendien beschikken we over harde toezeggingen die in de tijd zijn begrensd. De tijd begint te dringen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant