De Mariavespers worden op zaterdag 3 september uitgevoerd.
De Mariavespers worden op zaterdag 3 september uitgevoerd.

Zilveren snaren, haren en jaren in Dorpskerk

Actueel 1.569 keer gelezen

De klanken die het in Delft en Breda gewortelde koor- en orkestgezelschap Qui Vive ten gehore brengt laten zich het best vergelijken met vloeibaar goud - ijl, zuiver en prachtig gloedvol in het vuur van de uitvoering.

Qua leeftijd zit het ensemble nu op zilver. Koperen blazers, bronzen stemmen: álles aan dit unieke ensemble glimt en schittert al 25 jaren onafgebroken en volledig roestvrij sinds de oprichting in 1998. Dat Qui Vive ieder jaar weer in de eerste week van september een uitvoering in onze Dorpskerk verzorgt, mag onderhand echt een groot geschenk worden genoemd. 

Die liefde is wederzijds. In de geestrijke akoestiek van de Dorpskerk aan de Kerkweg hebben inmiddels al heel veel bezoekers kunnen ervaren wat het is om een concert van Qui Vive te mogen meemaken. En wie eenmaal uit muzikale belangstelling, na aansporing van familie of vrienden of gewoon uit (nieuws)gierigheid – de concerten zijn altijd gratis toegankelijk – is geweest, die komt ieder jaar weer terug! De variatie in de klassieke en modern-klassieke concertprogramma’s zorgt met zijn constant hoge kwaliteit ieder jaar weer voor een feest der herkenning. 

De circa 50 professionals en amateurs van Qui Vive – zilver van jaren, een harde kern inmiddels ook van haren - vinden elkaar in hun passie voor muziek. Elk jaar maakt het koor- en orkestgezelschap een zomertournee in Frankrijk; dit jaar voor de tweede keer in La Flèche, in de Loirestreek. Traditioneel wordt de tournee daarna afgesloten met ‘thuisconcerten’ in Pijnacker en Breda.

Het concertprogramma van 2022 bestaat uit één werk. Ad van Unen, sinds de oprichting van Qui Vive dirigent en artistiek leider, legde de lat voor het zilveren jubileum van Qui Vive hoog, met de complete Mariavespers van Claudio Monteverdi. “Het was een lang gekoesterde wens van mij om dit werk uit te voeren”, legt Van Unen uit. “De combinatie met het gregoriaans brengt me terug naar mijn kindertijd, toen ik in een kerkkoor zong. Ik houd ook van de mooie latijnse psalmteksten en de ritmische variatie. Tot slot bewonder ik de manier waarop Monteverdi de oude compositiestijl afwisselt met de (in zijn tijd) nieuwe, waardoor het werk afwisselend is en tegelijkertijd een eenheid, zowel in de afzonderlijke delen als in de gehele compositie.”

De Mariavespers van Monteverdi worden op zaterdag 3 september uitgevoerd in de Dorpskerk in Pijnacker. Het concert begint om 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Als u het gevoel van vloeibaar goud na afloop vaste vorm wilt geven, kan dat in de vorm van een vrijwillige bijdrage.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant