De aardwarmte-installatie van Ammerlaan The Green Innovator. (foto Tjapko de Heus)
De aardwarmte-installatie van Ammerlaan The Green Innovator. (foto Tjapko de Heus)

Iedereen moet blij kunnen worden en blijven van aardwarmte

Actueel 2.361 keer gelezen

Zoals onlangs in deze krant al vermeld, is er een vergunningentraject gaande voor de twee al (bijna) tien jaar bestaande aardwarmteprojecten in de gemeente. In 2010 ging als eerste de groene plantenkwekerij Ammerlaan The Green Innovator aan de Nootdorpseweg in Pijnacker met aardwarmte de eigen kassen verwarmen en later volgde ook Duijvestijn Tomaten aan de Overgauwseweg.

Voor deze projecten zijn destijds een winningsvergunning verleend en nu is er alsnog een zogeheten ‘winningsplan’ ingediend. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is de vergunningverlener en heeft hiermee ingestemd. Iedereen kan tot donderdag 13 januari een zienswijze indienen op het ‘concept-instemmingsbesluit’ van het ministerie.

In Delfgauw kregen ze begin december in de gaten wat er speelde. Vanuit het vergunningverlenende ministerie werden briefkaarten in de bus gedaan op adressen die binnen een bepaalde straal van de aardwarmteboringen vandaan wonen. Een paar wakkere Delfgauwenaren gingen zich verdiepen in de materie en daaruit kwam de Initiatiefgroep Vertrouwd Geothermie voort. Er werd een site gebouwd die te vinden is via de site van de Bewonersvereniging Delfgauw.

Zienswijze
Intussen heeft de Initiatiefgroep ook een concept-zienswijze opgesteld waar de komende dagen de laatste hand aan wordt gelegd. Initiatiefnemer Harry Hendriks heeft begin deze week uitgebreid contact gehad met Economische Zaken en zei gisteren dat mensen de zienswijze kunnen ondersteunen door een mail te sturen naar de Initiatiefgroep. Alle mailadressen worden bij de zienswijze gevoegd. Wie dat wil kan ook een eigen zienswijze indienen.

Hendriks en zijn kompanen hebben intussen ook overleg gehad met wethouder Frank van Kuppeveld van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en ook met Duijvestijn Tomaten. 

Ook in de gemeenteraad – waar Delfgauwenaar Johan Molenbroek begin december insprak – zijn vragen gesteld. Bernard Minderhoud van Gemeentebelangen diende een motie in met als strekking dat de gemeente meer bekendheid moet geven aan wat aardwarmte precies is en wat de impact ervan is. 

De wethouder zag geen kans om voor 13 januari nog een informatie-avond te organiseren en andere partijen verwezen Minderhoud naar informatiesites waarop glashelder te lezen is wat aardwarmte is.

Wat is het?
We zullen het nog even kort samenvatten: aardwarmte is heet water van iets meer dan 70 graden Celsius dat zich op een diepte van ongeveer twee kilometer onder het maaiveld bevindt en dat door een geboorde leiding schuin wordt opgepompt en na afkoeling op een andere plek op ongeveer dezelfde diepte wordt teruggepompt de bodem in.
Aardwarmte is een Co2-vrije duurzame energiebron die een bijdrage levert aan de energietransitie. Behalve de eigen kassen van Ammerlaan en Duijvestijn worden heel veel andere tuinbouwbedrijven ermee verwarmd evenals zwembad en sportcentrum De Viergang, het Stanislascollege en rond de 500 appartementen in Pijnacker-Noord. Er zijn nu twee installaties met elk twee putten werkzaam en mogelijk komen er elders in de gemeente in de toekomst nog vier of vijf bij.

Verantwoord
De Initiatiefgroep is niet tegen aardwarmte maar wil een groot aantal zaken verantwoord en veiliggesteld zien. Ze wijzen erop dat officiële instanties als het Staatstoezicht op de Mijnen en de Mijnbouwraad in hun rapporten wijzen op de onzekerheid en de onbekendheid over wat er met de bodem op de langere termijn gebeurt.
Harry Hendriks: “Toen ze destijds in Groningen naar aardgas gingen boren, zou dat ook zonder risico zijn. Intussen zijn we 1.500 aardbevingen verder en zitten de mensen daar met de narigheid. Er waren dus wel degelijk risico’s voor de bodem maar de aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan is nooit goed geregeld en de ontstane schade is in veel gevallen nog niet vergoed of opgelost. Dat willen wij hier koste wat kost voorkomen. Niemand weet op dit moment wat op de langere termijn de gevolgen kunnen zijn. De vergunningen worden verleend voor een periode van 35 jaar. We willen dat heel precies wordt verwoord wie verantwoordelijk en aansprakelijk is als er zich problemen voordoen. Ook als een exploitant er niet meer is of in gebreke blijft, mag de omgeving daar niet de dupe van zijn.”
De Initiatiefgroep is niet tegen aardwarmte maar vindt dat iedereen er blij van moet worden en blijven. Het moet veilig en maatschappelijk verantwoord zijn, iedereen moet er de vruchten van kunnen plukken (omdat onze bodem van iedereen is) en er moet draagvlak en vertrouwen zijn. Zie: www.bewonersverenigingdelfgauw.nl voor verdere informatie.

Reactie exploitanten
Eigenlijk zijn de exploitanten Ammerlaan en Duijvestijn het grotendeels eens met de Initiatiefgroep Vertrouwd Geothermie. Ze willen er alles aan doen om optimaal te communiceren met iedereen die belangstellend en/of belanghebbend is.

Leon Ammerlaan en Ted Duijvestijn wijzen er op dat ze al meer dan tien jaar volop hebben gecommuniceerd over wat aardwarmte is en hoe het werkt. Bij beide bedrijven zijn vanuit binnen- en buitenland honderden informatieve rondleidingen geweest waarbij alle ins en outs aan de orde kwamen.

Ze zijn het ook eens met de Initiatiefgroep Vertrouwd Aardwarmte dat ‘het briefkaartje’ dat EZK bij een aantal bewoners van onder meer Delfgauw begin december heeft bezorgd te summier was/is qua communicatie en dat dit vooral vragen opriep. Ze bezinnen zich op de mogelijkheden om alsnog in de breedte tekst en uitleg te geven over wat aardwarmte is en hoe het werkt.
Een ander aspect betreft: wat zijn de risico’s van aardwarmte voor de bodem nu en op de langere termijn?
Concreet: is er een kans dat net als bij het aardgas in Groningen beweging in de bodem ontstaat met als gevolg bevingen en eventueel schade? Ammerlaan en Duijvestijn wijzen er op dat het oppompen van water uit zandlagen op twee kilometer diepte en dat weer terugpompen een heel ander verhaal is dan aardgas blijvend aan de bodem onttrekken. Bij het winnen van aardwarmte verandert het volume van de ondergrond niet, waardoor het risico op aardbevingen nihil is.

Ze zeggen dat de mijnbouwwetenschap de risico’s verantwoord minimaal acht. Ze zijn als exploitanten zelf verantwoordelijk en aansprakelijk en daar ook voor verzekerd. Tot slot zeggen ze dat ze te allen tijde met iedereen het gesprek willen aangaan over alles wat rondom aardwarmte van belang kan zijn. 

De zienswijze mee te tekenen; dat kan eenvoudig via opgave naam en adres naar infovgpn@gmail.com.

Beluister ook de uitzending van Dossier Mastenbroek op Den Haag FM over de gevaren van aardwarmtewinning voor de kwaliteit van ons drinkwater.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant