Afbeelding

‘Nootdorps Verleden’ ondanks lockdown nog gewoon te bestellen

Actueel 1.563 keer gelezen

Nootdorp - Eind november werd het boek Nootdorps Verleden gepresenteerd. Het boek – gedrukt in een gelimiteerde oplage – werd met veel enthousiasme ontvangen. Bijna dagelijks komen er bij de Vereniging Noitdorpsche Historiën reacties binnen van mensen die het boek hebben aangeschaft: “Wat een prachtig boek, zo kleurrijk”, of “Ik heb het boek al voor een deel gelezen. Ongelofelijk wat een boeiende inhoud. Je kunt bijna geen onderwerp bedenken of het boek besteedt er aandacht aan.” 

Nog een: “Elk mooi dorp herken je aan het verenigingsleven. Nootdorps Verleden beschrijft de geschiedenis van zo wat elke vereniging, van voetballen tot biljarten, van harddraverij tot scouting, van ballet tot toneel. En wat veel een prachtige foto’s: pure nostalgie en dierbare herinneringen”.

Noud Janssen, de schrijver van het boek, krijgt op straat en via zijn email ook regelmatig complimenten voor zijn werk. Hij wordt er een beetje verlegen van. “Tja, het was veel werk maar ook erg boeiend. Zelf deed ik ook veel kleinere en grotere boeiende ontdekkingen. Zo dacht men lang dat de eerste veldwachter van Nootdorp Jaap Bijsterveld was. Niets van waar: dat was Willem Haakmeester die op 23 mei 1813 een tweejarig jongetje van de verdrinkingsdood redde. Een deel van het boek schreef ik tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. Wat mij opviel waren de grote overeenkomsten met de aanpak van de pestepidemieën en de cholera in de 18e en 19e eeuw: mondkappen, afstand bewaren, geen openbare bijeenkomsten, kermissen afgelast.” 

Noud vervolgt: “Er zijn nogal wat mensen in Nootdorp gedurende de laatste twee jaar ernstig ziek geworden van het coronavirus en daaraan ook overleden. Da’s best wel heftig. Maar als je probeert in te voelen wat Aubertus van Lier in 1866 moest doormaken: binnen tien dagen overleden zijn vrouw, twee zoontjes en een dochter aan cholera. Met deze en andere feiten ga je toch met andere ogen kijken.” De eerste twee hoofdstukken behelzen een vlot geschreven uiteenzetting van het ontstaan van het dorp en van de geschiedenis van het dorp als de grote energieleverancier voor Delft met zijn baksteenindustrie, bierbrouwerijen en aardenwerkindustrie. Het ging er gestaag aan ten gronde. Het veranderde in een plassengebied, qua omvang vergelijkbaar met de Loosdrechtse plassen. De ontwikkeling daarvan laat het boek zien aan de hand van mooie kaarten.

De volgende veertien hoofdstukken behandelen telkens weer een ander aspect. Zo lezen we in het hoofdstuk over de brandweer hoe modern Nootdorp in 1750 al was, waar de brandspuiten werden gestald, over de grote dorpsbranden, zoals die van 1837, maar ook over de brandweer in het jaar 2000. Benieuwd naar de Nootdorpse huisartsen, de zuigelingenzorg en de bejaardenzorg in de vorige eeuw en daarvoor? Nootdorps Verleden vertelt het in woord en beeld. Opvallend is dat Noud Janssen veel aandacht geeft aan de periode tussen 1900 en 2000. Dat is het dorp zoals veel oudere Nootdorpers zich herinneren. “Ja, daar heb ik bewust veel aandacht aan gegeven. Ik heb zo dikwijls gemerkt dat er aan de hand van oude foto’s zoveel mooie verhalen boven komen. Over het naar school gaan op klompen, met de koets naar de kerk, het borreltje in een van de vele cafés, de paardendrafbaan, het spelen in de harmonie of de toneelclub, het zingen in het koor. Voor hen is het boek een feest der herkenning. Ze lezen over hun ouders en grootouders, maar kunnen hun kinderen ook vertellen over hun jeugd. Ik hoop dat de foto’s in het boek en de verhalen daarbij en de vele honderden namen van Nootdorpers die herinnering levend houden.”

Aparte aandacht geeft het boek aan de oude Dorpsstraat, met veel foto’s van oude winkels, restaurants en andere panden. Het komt allemaal uitgebreid aan bod. Vragen worden zo beantwoord: welke winkel kwam er in welk historisch pand? Wie runde de winkels en bedrijven?

Het prachtige boek - eigenlijk een ‘dat-moet-ik-hebben-boek’ - is te koop bij de Bruna in Nootdorp en Van Atten in Pijnacker. Winkels dicht? Geen probleem. Je kunt het boek gewoon bestellen en afhalen. En: niet te lang aarzelen, er is een beperkte oplage.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant