Schooldirecteur Michael van Baarle, accountmanager Marcel Platje en salesmanager Sander Lamers van Lamers Reinigingstechniek en raadslid Nita Graafland van Eerlijk Alternatief zijn enthousiast over de pilot.
Schooldirecteur Michael van Baarle, accountmanager Marcel Platje en salesmanager Sander Lamers van Lamers Reinigingstechniek en raadslid Nita Graafland van Eerlijk Alternatief zijn enthousiast over de pilot.

Eerlijk Alternatief wil scholen schone lucht geven en coronabesmettingen aanpakken

Actueel 633 keer gelezen

Vanavond besluit de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp over het zogenoemde ‘integraal huisvestingsplan onderwijs’. Het college is namelijk verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen in onze gemeente. 

Eenmaal gehuisvest in een bepaald pand ligt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het pand bij de schoolbesturen zelf. Nu dit onderwerp op de raadsagenda staat, vragen verschillende fracties binnen de raad het college hoe het zit met de ventilatie van de scholen. Dat is niet zo verrassend, want we weten onderhand immers dat ventileren van groot belang is in het kader van coronabestrijding. Tijdens de beeldvormende vergadering buitelden de verschillende fracties over elkaar om hierover vragen te stellen. De fractie van Eerlijk Alternatief gooide het over een geheel andere boeg door out of de box te denken en bracht het onderwerp ‘luchtreinigers ter sprake’. 

“Alle ogen zijn gericht op het ventileren van ruimtes in de bestrijding van besmette lucht, maar er zijn andere manieren om ervoor te zorgen dat er schone lucht komt in een gebouw. Hoe denk je dat astronauten voorzien worden van schone lucht, even een raampje openzetten gaat niet in de ruimte”, aldus Nita Graafland van de fractie Eerlijk Alternatief. Voor Nita is het zo klaar als een klontje en ze maakt zich er behoorlijk druk om. “Er is een alternatief voor het reinigen van lucht, namelijk door het inzetten van luchtreinigers. Deze luchtreinigers bestaan al tientallen jaren en worden ingezet in bijvoorbeeld ruimteschepen, ziekenhuizen, slachterijen en ga zo maar door.” Nita legt het simpel uit: “U moet het zo zien, overal waar micro-organismen leven en de kans krijgen om de lucht te verontreinigen zullen ze dat ook doen. En omdat dát niet handig is in de sectoren die ik zojuist noemde, is het al jaren gangbaar dat de lucht daar zo schoon mogelijk wordt gehouden. Onze fractie zet zich er dan ook voor in om aan te tonen dat dit werkt. Wij gaan dit aantonen door luchtreinigers te plaatsen op de Mariaschool in Pijnacker, aangezien scholen gezien worden als brandhaarden van het coronavirus.” Eerlijk Alternatief heeft het bedrijf Lamers reinigingstechniek b.v. - dat al twintig jaar actief is binnen deze sector - bereid gevonden om elf luchtreinigingsapparaten ter beschikking te stellen aan de Mariaschool. Deze apparaten zijn afgelopen maandag geïnstalleerd in alle lokalen waar de leerlingen op dit moment (nood)onderwijs genieten. Na de lockdown start de testperiode. De apparaten worden tot aan de voorjaarsvakantie kosteloos ter beschikking gesteld. 

Na die periode wordt er bekeken wat dit voor resultaten heeft opgeleverd. De directeur van de school - Michael van Baarle - is super enthousiast en de fractie van Eerlijk Alternatief is dan ook blij dat hij zijn school beschikbaar stelt als test locatie. 

Vanavond zal Eerlijk Alternatief het college verzoeken om in kaart te brengen wat het zou kosten om alle scholen in Pijnacker te voorzien van deze luchtreinigers. “We moeten nu doorpakken, het is onze plicht om ouders en kinderen perspectief te bieden om de scholen open te houden”, aldus Nita.

Uit de krant

Uit de krant