Logo telstar-online.nl
<p>De spelers van KinTo hebben er heel veel zin in.</p>

De spelers van KinTo hebben er heel veel zin in.

KinTo met Sinterklaastoneel op de planken

  •   keer gelezen   Actueel

KinTo is er klaar voor en het mag doorgaan komend weekend en het weekend erna ook. Vier keer is er zaterdag- en zondagmiddag een prachtig toneelstuk van de jeugd van Het Voetlicht, de Nootdorpse toneelclub.

De naam is KinTo en dat staat voor KinderToneel. Alweer 25 jaar bestaat het jeugdtoneel van Het Voetlicht. Je kunt er vanaf een jaar of acht aan meedoen. Ook dit jaar heeft regisseur Thea van der Helm weer een paar nieuwe sterren mogen verwelkomen. Nieuwe jongens en nieuwe meisjes die meteen in de groep worden opgenomen.

Pas waren we op zondagmiddag in CulturA bij een repetitie van het Sinterklaastoneelstuk dat ‘Sinterklaas en de Niet Zwarte Piet’ heet. Het stuk is geschreven door Rutger Lommerse en het is ook geschikt voor heel jonge kinderen. Het duurt niet te gek lang en je hoeft ook niet stil te zijn tijdens de uitvoering. Sterker nog: er wordt van je verwacht dat je de Sinterklaasliedjes hard meezingt. Dat vindt Sinterklaas zelf ook leuk. Hij doet natuurlijk ook mee aan het spannende stuk.

Juf Thea appte gisteren nog dat zondag de generale repetitie is gehouden en dat het een geweldig succes was. Dat belooft wat voor aanstaande zaterdag 20 en zondag 21 november als het stuk wordt gespeeld in CulturA vanaf 14.00 uur. En een week later nog eens, op de 27ste en de 28ste. Het gaat over het volgende: er zijn wat Pietjes in Spanje achtergebleven en toch is er net zo veel werk te doen in Nederland als andere jaren. En dus zijn er twee schoonmakers die zich aanmelden als Piet, maar wat dan niet zomaar even goed gevonden wordt door de echte Pieten. Die zeggen: wat kunnen jullie eigenlijk, want Piet word je niet zomaar!

De spelertjes zeiden twee weken geleden als dat ze er heel veel zin in hebben. Ook Zoë Steeneveld die negen jaar is en dochter van Marieke die nu 37 is en op haar elfde ging toneelspelen bij KinTo. Nu doet ze het nog, want iets leukers dan toneelspelen is er bijna niet. Babette van elf zegt het heel mooi: “Als je toneelspeelt hoef je even niet je zelf te zijn en dat is gaaf.”

Regisseur Thea van der Helm geniet al meer dan een kwart eeuw van KinTo dat ze destijds zelf heeft opgericht. Het is natuurlijk best bijzonder dat ze Marieke Steeneveld destijds als meisje van elf zag binnenkomen bij de club en dat nu dochter Zoë is gaan toneelspelen. Het geldt trouwens wel voor meer leden van KinTo, dat ze de passie voor toneel hebben meegekregen van hun ouders. Zoals Jannes, zoon van Natasja Mulder. Jannes zit na tien jaar een beetje op de grens tussen het jeugdtoneel en het volwassenentoneel. Hij vindt KinTo nog steeds leuk.

Komt goed toneel kunnen spelen in het gewone leven ook wel eens van pas? Een van de meisjes: “Ik probeer op school wel eens toneel te spelen maar ik kan niet zo goed liegen. Dus het werkt niet altijd.” Kaarten zijn voor 9 euro te koop aan de zaal of te bestellen via: hetvoetlicht.com.

Meer berichten