Logo telstar-online.nl
<p>Foto&#39;s: Martijn Mastenbroek</p>

Foto's: Martijn Mastenbroek

Bewoners Louise de Colignystraat regelen en bekostigen eigen AED

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Op de stoep voor huisnummer dertien aan de Louise de Colignystraat in Pijnacker was er vrijdagmiddag - enkele uren voor de gevreesde coronapersconferentie van het demissionaire kabinet - nog een klein feestje. Onder het genot van een biertje en een lekkere borrelplank werd de BuurtAED onthuld. 

De bewoners van de Louise de Colignystraat zijn erg met elkaar verbonden. “We kennen elkaar allemaal en helpen de buren waar dat nodig is. Ieder jaar is er zelfs een heuse nieuwjaarsreceptie bij Tout Le Monde”, zegt buurtgenoot Theo Storm. Buurman Johan de Hoog zegt dat het regelen van een BuurtAED dan ook geen moeilijke opgave was. “Zo’n dertig bewoners hebben meteen meebetaald aan de AED. Van de gemeente Pijnacker-Nootdorp kregen we ook nog eens 250 euro.” Het Veiligheidsinstituut heeft de AED geleverd. Wijkmanager Peter van der Sman knikt: “Dat klopt. En zo’n subsidieaanvraag is ook helemaal niet ingewikkeld. Ik wil dat soort dingen heel graag laagdrempelig houden. Geen poespas bij dit soort goede initiatieven!”

Buurtbewoner Sirt Vissering vroeg tijdens het gezellige samenzijn ook nog even aandacht voor een serieuze zaak. Stel dat de inzet van de AED echt een keer nodig is, weten zijn buurtgenoten dan wat ze moeten doen? “Een aantal van ons heeft al een cursus gedaan”, vertelt hij. “Wist je trouwens dat je bij een reanimatie van een man eerst zijn borstharen moet scheren alvorens je de elektroden plaatst?” Er werd aandachtig geluisterd naar Sirt die vakkundig demonstreerde hoe het apparaat werkt. “Er wonen hier relatief veel ouderen”, vervolgt Johan. “Het is dus heel fijn dat wij zelf een AED in de buurt hebben mocht het nodig zijn, maar onderschat ook niet hoeveel mensen er hier naar de RandstadRail lopen of van en naar het gemeentekantoor. Daarvoor hangt hij er natuurlijk ook!” 

Een AED is dus een serieuze aangelegenheid, toch was de sfeer vrijdag vooral lekker ongedwongen en gezellig. Een andere bewoner van de Louise de Colignystraat had nog een mooie anekdote. Hij draagt zelf een ICD, een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. Tijdens een controle in het ziekenhuis bleek dat het apparaatje een keer dienst had gedaan. “Daar merk je op het moment zelf niks van”, zegt hij. “In het ziekenhuis kunnen ze precies uitlezen op welke datum de ICD actief is geweest. In mijn geval bleek het tijdens een beurscrash te zijn geweest. Kennelijk heb ik mij toen nogal druk gemaakt.” En zo gingen de sterke verhalen nog wel even door in de gezelligste - en nu ook veiligste - straat van Pijnacker!


Meer berichten