Boswachter Lisa Wassenaar bij het eerste teststuk.
Boswachter Lisa Wassenaar bij het eerste teststuk.

Veel wandelen in Balij zorgt voor mooie paden

Actueel 1.559 keer gelezen

Veel wandelaars hebben de afgelopen maanden hun ergernis uitgesproken over de slechte begaanbaarheid van de paden in de Balij. Met name voor ouderen, kinderwagens en rolstoelen was het afzien. En dat terwijl er toch de nodige werkzaamheden gedaan zijn de afgelopen maanden. Het leek er niet beter op te worden. Hoe zit dat nou?

“Helaas”, beaamt boswachter Lisa Wassenaar van Staatsbosbeheer, “het opknappen van de wandelpaden is op sommige plekken niet gegaan zoals we gehoopt en verwacht hadden.” Vanuit een subsidie van de provincie Zuid-Holland voor een kwaliteitsimpuls had Staatsbosbeheer besloten de paden afgelopen voorjaar aan te pakken, het ging om 10,2 kilometer wandelpad. “Dat was ook echt nodig”, legt Wassenaar uit: “sommige paden hadden diepe scheuren en hobbels en brokkelden aan de zijkanten af. We moesten dus op zoek naar een goeie oplossing en die dachten we gevonden te hebben. We hadden een aannemer die de perfecte oplossing had. De bovenkant van de paden werd dubbel gefreesd, zodat de steentjes kleiner werden en daarna vlak gemaakt met een trilwals.”

Om niet over één nacht ijs te gaan werd het eerst uitgeprobeerd op een testraject dichtbij het blauwe bruggetje. “Dit pad zag er perfect uit”, vertelt de boswachter: “dus we gaven opdracht om ook de overige paden op dezelfde manier aan te pakken.” Maar toen het klaar was schrokken ze, want het bleek dat eigenlijk elk pad anders reageerde. Dit heeft te maken met de hardheid van de ondergrond. Sommige paden waren daardoor nog steeds erg slecht begaanbaar. “Ja dat was wel flink balen,” aldus Wassenaar: “ook door alle verhalen en klachten vanuit het publiek, we wilden er echt het beste van maken en dachten de perfecte oplossing te hebben gevonden. Nu moesten we weer op zoek naar een oplossing, die past bij het gebied. Het is een natuur- en recreatiegebied, geen stadspark, dus asfalt was misschien wel zo makkelijk, maar dat was zeker geen optie.”

Staatsbosbeheer benoemde een ander pad tot testtraject waar de aannemer wederom aan de slag ging. Op dinsdag 13 juli werd door middel van een wegenfrees en een trilwals een proef uitgevoerd op het pad. De proef bestond uit het opnieuw frezen en aantrillen van de toplaag; dit moet het bindmiddel in de gefreesde toplaag activeren en het pad steviger maken. De afgelopen tijd is dit pad in de gaten gehouden door de aannemer en de boswachter en ze zijn tevreden. Daarom zal de rest van de paden op dezelfde manier aangepakt worden.

Zoals iedereen die onlangs heeft willen verbouwen wel weet, hebben aannemers het momenteel erg druk, dus ook de boswachterij, en daarmee de bezoekers van het bos, moeten nog even geduld hebben. Wassenaar verwacht dat de aannemer op zeer korte termijn gaat beginnen. Wel is het zo dat er eigenlijk een herfst en winter overheen moet gaan voor het resultaat optimaal is. Het topmateriaal moet zich vermengen met het ondergelegen organisch materiaal, zodat het beter vast komt te zitten. Ook is het van belang dat er veel op gelopen wordt. Het kan dus zijn dat het dit najaar en winter nog niet helemaal optimaal is, maar blijft u vooral de Balij bezoeken voor een mooie wandeling, want zo worden de paden er alleen maar beter op.

Boswachersblog
Wassenaar houdt een uitgebreide blog bij over de Balij, waarin u precies kunt lezen wat de stand van zaken is en wanneer welke werkzaamheden worden uitgevoerd. Het is te vinden op boswachtersblog.nl/zuid-holland/. Even flink naar beneden scrollen en dan vindt u het. “Ik raad mensen die begaan zijn met de Balij echt aan om daar regelmatig even te kijken, we proberen daar zo goed mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is en wat we wanneer gaan doen. Er is daar ook een leuk filmpje te zien, waarin alles nog eens wordt uitgelegd”, besluit Wassenaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant