De burgemeester ging vrijdag op bezoek bij het 65-jarig huwelijkspaar Van den Akker.
De burgemeester ging vrijdag op bezoek bij het 65-jarig huwelijkspaar Van den Akker.

Op bezoek bij het briljanten echtpaar Van den Akker

ma 8 nov 2021, 09:36 Actueel

Je onthoudt mooie en minder mooie data in je leven. Mooie data waren voor Henk van den Akker en Nicolien van den Akker-Wortel 29 en 30 oktober 1956. Op de 29ste van dat jaar zijn ze voor de wet getrouwd en op de 30ste voor de kerk. In de katholieke Theresiakerk aan de Apeldoornselaan in Den Haag. Na vier jaar verkering traden ze in het najaar van 1956 met elkaar in het huwelijk. Henk was 27 jaar jong en Nicolien 23 jaar. Ze zijn nu 92 en 88. Nicolien hoopt in december van dit jaar 89 te worden.

Een minder mooie datum voor haar en voor Henk was 22 mei 2015. Op die dag kreeg Nicolien een zwaar herseninfarct. “Je staat gezond op en later op de dag lig je ineens in het Westeinde Ziekenhuis”, zegt Henk die sinds die dag nog zorgzamer voor zijn vrouw is dan hij al was. Ze woonden destijds nog in Voorburg waar Henk ook vandaan kwam. Nicolien kwam uit Den Haag. Ze hebben elkaar ontmoet in 1952 bij Dansschool Constance in Den Haag. De wederzijdse liefde ontstond op de dansvloer en leeft voort tot op de dag van vandaag.

Henk van den Akker zorgt dag en nacht voor zijn vrouw en hij doet dat met liefde. Natuurlijk beginnen bij hem ook de jaren te tellen, maar hij is nog fit. Wandelt en fietst nog als het nodig is. Twee van hun vier kinderen wonen in Nootdorp. Vandaar dat ze na het herseninfarct in Nootdorp op zoek gingen naar een mooie gelijkvloerse woning. Die vonden ze bij Villa Villagio in de Dorpsstraat in Nootdorp. Daar wonen ze met veel plezier.

Burgemeester
Toen ze in 2016 zestig jaar getrouwd waren, kwam burgemeester Francisca Ravestein ook op visite bij het toen diamanten paar. Vrijdag was ze er weer om het echtpaar geluk te wensen met hun 65-jarig huwelijk, in navolging van het Koningshuis en de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Henk en Nicolien vinden het heel leuk dat de burgemeester weer de moeite heeft genomen om even langs te komen. Nicolien is in een aantal dingen beperkt als gevolg van wat haar overkomen is, maar ze klaagt niet en ze is blij dat ze nog samen zijn en dat Henk heel veel zorg kan verlenen. In combinatie met de thuiszorg van Pieter van Foreest. Iedere morgen staan ze om half zeven op, omdat de verzorging even na zeven uur op de stoep staat.
“Eerst kwamen ze onregelmatig maar sinds de persoon waar ze voorheen als eerste heen gingen naar een verpleeghuis is gegaan, zijn wij de eerste cliënt. Dus we staan vroeg op en na de verzorging gaan we rustig ontbijten en daarna een kopje koffie drinken. Daarna de lunch en zo komen we de dag op een leuke manier door”, zegt Henk van den Akker die zijn vrouw regelmatig in de rolstoel mee naar buiten neemt. Voor een boodschap of voor een bezoekje aan de kinderen die in Nootdorp wonen. De oudste dochter woont aan het Rosarium en een van de zoons in de Delflandstraat. Het is best bijzonder dat er geen negatief woord over hun lippen komt. Natuurlijk vinden ze het erg dat het is gebeurd en dat hun wereld veel kleiner is geworden dan vroeger toen Henk bij de technische dienst van de Antoniushove werkte en Nicolien op kantoor zat bij de ESSO in Den Haag, waar ze zonder morren werd ontslagen zodra ze trouwde. “Ik ging weer een nieuwe levensfase in. Zo ging dat in die tijd nu eenmaal.”

Henk is van beroep eigenlijk instrumentmaker. Hoewel hij met plezier werkte, kon hij op zijn zestigste gebruikmaken van een goede vertrekregeling. Hij is dus al 32 jaar met pensioen maar hij heeft nooit stilgezeten.

In de coronatijd namen ze geen risico en bleven ze veel binnen. Maar nu vonden ze dat het 65-jarig huwelijksfeest wel gevierd mocht worden. Dat gebeurde zondag bij Grand Café 1837. Behalve vier kinderen hebben Nicolien en Henk zeven kleinkinderen.

Ze komen zelf uit redelijk grote gezinnen. Henk was de tweede van acht en Nicolien de laatste van de zeven. Ze is ook de enige in het gezin die er nog is. Ook dat is een kwestie van aanvaarden. Ze hopen samen nog een paar mooie en gezellige ‘jaartjes’ met elkaar te hebben.

Uit de krant