Logo telstar-online.nl

Vaccineren zonder afspraak in gemeentehuis Pijnacker-Nootdorp

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp is de eerste ‘gemeentelijke mobiele priklocatie’ in Haaglanden. Die is dinsdag 14 september van start gegaan. Er was meteen flink aanloop van mensen die zich alsnog wilden laten vaccineren. Veelal na lang twijfelen of omdat er gewoon nog niet van gekomen was. 

 De komende dinsdagen is er van 15.00 tot 20.00 uur een tijdelijke priklocatie van GGD Haaglanden in het gemeentehuis aan het Oranjeplein in Pijnacker. Mensen kunnen zich zonder afspraak laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit gebeurt met het Janssen-vaccin of het Pfizer-vaccin. Wie nog twijfelt of nadere informatie wil: er is een arts aanwezig om vragen te beantwoorden.

Iedereen van twaalf jaar en ouder die nog geen vaccinatie-afspraak heeft gemaakt, kan op dinsdag zonder afspraak voor een prik terecht. Achttienplussers kunnen kiezen voor het Janssen-vaccin of voor het Pfizer-vaccin. Ben je jonger dan achttien jaar of zwanger, dan krijg je het Pfizer-vaccin. Van het Pfizer-vaccin heb je twee prikken nodig, met minimaal 21 dagen tussen de eerste en de tweede prik. Bij het Janssen-vaccin is één prik voldoende. Neem het volgende mee als u zich zonder afspraak wilt laten vaccineren: je identiteitsbewijs; een mondkapje en trek kleding aan waarbij je makkelijk je bovenarm kunt ontbloten.
Na de prik moet je nog een kwartier plaatsnemen in de wachtruimte om er zeker van te zijn dat je geen bijwerkingen krijgt. GGD Haaglanden verzorgt de registratie. Je krijgt ook meteen een afspraak voor de tweede vaccinatie, als dat nodig is.

Waarom een vaccinatie? Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen snel hun coronaprik halen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder ruimte het coronavirus krijgt om zich te verspreiden. Vaccineren zorgt ervoor dat minder mensen corona krijgen of minder ernstig ziek worden. Kijk voor meer informatie over vaccineren op www.coronavaccinatie.nl of bel met het landelijke nummer 0800 - 1351 (dagelijks van 8.00 - 20.00 uur).

Bij klachten die kunnen passen bij het coronavirus, zoals verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts geldt: blijf thuis en maak afspraak via www.coronatest.nl om je te laten testen. Zo voorkom je dat je een ander besmet.

De eerste
Pijnacker-Nootdorp is dus de eerste gemeentelijke priklocatie. Volgende week komt er een in Delft en daarna volgt Den Haag waar de vaccinatiegraad behoorlijk lager is dan landelijk. Landelijk heeft 79 procent van de twaalfplussers minimaal één vaccinatie gekregen. In Pijnacker-Nootdorp is dat percentage 83 procent.

Nu de grote golf gevaccineerd is, zijn of worden vier van de zeven grote priklocaties in Haaglanden gesloten. In plaats daarvan wil de GGD fijnmaziger werken en meer naar de mensen toe gaan. Dat dit werkt, bleek vorige week al meteen. Er was aardig wat aanloop, vooral ook van jonge mensen. Maar ook een oudere man vertelde dat hij na veel twijfelen het besluit genomen had om zich toch te laten vaccineren. Dat hij straks bij evenementen wellicht een coronapas moet laten zien, speelde daarbij ook mee.

De mensen moesten overigens langer wachten dan ze wilden ‘omdat het vaccin in de file stond’. Daardoor kon de ‘vaccinatie-operatie’ niet om drie uur beginnen maar een half uur later. Nou ja, dat half uurtje kon er ook nog wel bij.

Burgemeester Francisca Ravestein en zorgwethouder Marieke van Bijnen waren aanwezig en de burgemeester maakte van de gelegenheid gebruik zo veel mogelijk mensen op te roepen zich te laten vaccineren. Ze was best trots dat Pijnacker-Nootdorp in Haaglanden de eerste gemeentehuispriklocatie is. Projectmanager vaccinatie Fieke Struijk van de GGD zei dat zij en haar mensen met name in de grote steden bezig zijn doelgroepen te benaderen met de vraag of ze het vaccin tegen willen krijgen: ongedocumenteerden, dak- en thuislozen en ook bepaalde groepen mensen van buitenlandse herkomst. Met name in de armere stadswijken blijft het vaccinatiepercentage achter.


Meer berichten