Logo telstar-online.nl
<p>De nieuwe XL corona testlocatie (Testen voor Toegang) aan Donau in Forepark, vlakbij de A12 en Leidschenveen. Deze is van Stichting Open Nederland. Foto&rsquo;s: Peter Zoetmulder / Foto 5: Robert Oosterbroek</p>

De nieuwe XL corona testlocatie (Testen voor Toegang) aan Donau in Forepark, vlakbij de A12 en Leidschenveen. Deze is van Stichting Open Nederland. Foto’s: Peter Zoetmulder / Foto 5: Robert Oosterbroek

Voorbereiding XL testlocatie Testen voor Toegang aan Donau in Forepark

  •   keer gelezen   Actueel

Stichting Open Nederland (Testen voor Toegang) wil op een geschikt moment een XL testlocatie aan Donau in Forepark (Den Haag) openen. Dit is dus geen GGD testlocatie. GGD Haaglanden heeft al een groot aantal testlocaties ingericht om te testen op het coronavirus. Zo ook in en om Den Haag. Daar komt dus straks de XL TESTLOCATIE DEN HAAG bij, opgezet vanuit Open Nederland.

In Forepark (gedeelte grenzend aan Leidschenveen) op het bedrijventerrein tussen Donau, Tiber en Nieuweveensepad (vlakbij de A12) staat al een gigantische loods. De bouw van de nieuwe testlocatie is dus reeds in volle gang.

Stichting Open Nederland heeft een offerteaanvraag gepubliceerd voor een versnelde Europese openbare aanbesteding voor de exploitatie van in totaal acht XL-testlocaties. In de extra grote testlocaties, die in opdracht van het ministerie van VWS worden gebouwd, kunnen straks in totaal 120 duizend toegangstesten per dag worden afgenomen.

De XL-locaties worden in opdracht van VWS gebouwd door Loveland Productions BV, dat eerder al vergelijkbare XL-teststraten bouwde. De XL-locaties komen in Amsterdam, Zwolle, Den Bosch, Den Haag (Forepark), Groningen, Alkmaar, Tilburg en Maastricht.

Stichting Open Nederland verzorgt op verzoek van VWS de aanbesteding van de exploitatie van de XL-locaties: het leveren van personeel om de testen te helpen uitvoeren en te verwerken en het zorgdragen voor het schoon en veilig houden van de locaties.

De afgelopen weken is de vraag naar toegangstesten toegenomen en de verwachting is dat de vraag verder zal stijgen voor evenementen deze zomer. De XL-teststraten leveren daarom een belangrijke bijdrage aan het verder opschalen van de totale landelijke testcapaciteit, aldus Stichting Open Nederland.

Met 52 afnameplekken voor antigeen en LAMP testen kunnen per locatie straks 15.000 testen per dag worden afgenomen. De capaciteit van de XL-locaties komt boven op de reeds bestaande testcapaciteit voor Testen voor Toegang van circa 225.000 testen per dag. Bezoekers kunnen straks afspraken maken bij deze XL-locaties via www.testenvoortoegang.nl

De tests bij de GGD’s staan overigens los van de teststraten van Testen voor Toegang, waar mensen zich kunnen laten testen om bijvoorbeeld naar een festival of discotheek te kunnen.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe testlocatie in Forepark in gebruik kan worden genomen.

Meer berichten