Van links naar rechts: Mr Samuel Nzivo (deputy head teacher, Mr Kamanzo Mwatela (board of management chairman), Bram Over (Close the gap) en Samson Ndegwa (coördinator Tenda Pamoja Kenya).
Van links naar rechts: Mr Samuel Nzivo (deputy head teacher, Mr Kamanzo Mwatela (board of management chairman), Bram Over (Close the gap) en Samson Ndegwa (coördinator Tenda Pamoja Kenya).

Pijnackernaar Bram helpt Mwerenischool in Kenia

Actueel 670 keer gelezen

Deze maand heeft Bram Over voor Wij Steunen Kenia een bezoek gebracht aan de Mwereni basisschool in Kwale, Kenia. De stichting ondersteunt de school al achttien jaar, waarmee er al veel gerealiseerd is zoals onder andere de bouw van buitentoiletten, extra klaslokalen, de realisatie van een bibliotheek, wateropvangsystemen en zonnepanelen.

Tijdens dit bezoek heeft Bram vanuit zijn functie bij Close the Gap - een non-profit die gebruikt en betaalbaar ICT-materiaal inzet in sociale en onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden - 10 desktopsets geïnstalleerd.

“Dit is nog maar het begin van een uitgebreid plan om het ICT-klaslokaal geschikt te maken als een digitaal trainingscentrum voor de omliggende dorpen, met internet via een 4g-router en stroom via een zonnesysteem met batterijen. Hierdoor kunnen niet alleen de meer dan 400 studenten gebruik maken van de ICT-infrastructuur, maar krijgen volwassenen die nog niet digitaal geletterd zijn ook de kans om kennis te maken met het gebruik van computers”, vertelt Marlies Bles uit Pijnacker namens de stichting.

Ervaring
Voorheen waren er alleen een aantal tablets aanwezig op de school die via een overheidsprogramma van de Keniaanse overheid voorzien waren, waarvan de helft al buiten gebruik is geraakt. “WSK had in de afgelopen jaren wel gezorgd voor een paar laptops, internet, een beamer en accu’s voor de opslag van de energie van de zonnepanelen. Met de levering van de desktopsets krijgt de gemeenschap de kans ervaring op te doen met data- en tekstverwerkingsprogramma’s die de basis vormen voor verdere opleidingen en kansen op de arbeidsmarkt. En dit initiatief van de Mwerenischool kan als voorbeeld dienen voor overige basisscholen in de omgeving”, aldus Marlies.

Helpen
Enthousiast, en wil je ook een bijdrage doen aan het werk van Wij Steunen Kenia of Close the Gap? Kijk op de websites www.wijsteunenkenia.nl en www.close-the-gap.org voor meer informatie of stuur een berichtje naar wijsteunenkenia@gmail.com of bram.over@close-the-gap.org.

WSK
Stichting Wij Steunen Kenia (WSK) is een stichting die haar thuisbasis heeft in Pijnacker. De Stichting is kleinschalig en kenmerkt zich door korte lijnen naar de gemeenschap in Kenia en naar de mensen, scholen en organisaties die zich in Nederland inzetten voor de stichting.


Uit de krant

Uit de krant