Anjo van Hemert ‘swingt’ de deur van Buurt & Zo verwelkomend wijd open!
Anjo van Hemert ‘swingt’ de deur van Buurt & Zo verwelkomend wijd open!

Zangdocent Anjo zet de deur weer wagenwijd open

Actueel 549 keer gelezen

Tien jaar is zangeres Anjo van Hemert actief met haar zangschool die simpelweg haar eigen naam draagt. Ze geeft les thuis in Gouda en op vrijdag en zaterdag bij Buurt & Zo in Pijnacker. Op de foto is te zien dat ze de zanglesdeur van het centrum bij de bibliotheek wagenwijd openzet voor huidige en nieuwe leerlingen. Op zaterdag 29 mei is ze weer van start gegaan, nu dat weer mocht als gevolg van de coronaversoepelingen. 

Thuis in Gouda konden de lessen al veel eerder weer doorgang vinden door ramen en deuren ook daar wijd open te doen, naast de online lessen die ze verzorgde en die nog mogelijk zijn. “Ik stookte dus voor de mussen, maar we konden wel lekker verantwoord zingen met een spatscherm tussen mij en de leerlingen”, vertelt een super enthousiaste en kerngezond ogende Anjo van Hemert die in haar Pijnackerse tijd bekend stond als Anjo de Bruin, de naam van haar toenmalige echtgenoot Pieter. Als Anjo de Bruin heeft ze als zangeres destijds meegedaan aan een nationaal zangprogramma waar ze flink furore maakte met haar (opera)stem. Als zangeres en als zangdocente beschikt Anjo over een breed en groot repertoire: klassiek, pop, musical, jazz; ze doet en beheerst het allemaal. Ook met haar zanglessen voor individuen, duo’s en ook grotere gezelschappen, kan ze een heel breed publiek bedienen. Mensen van alle leeftijden, alle niveaus en alle muziekvoorkeuren weten haar altijd positieve, vakkundige, flexibele en spontane aanpak te waarderen.

“Het gaat altijd in samenspraak of zelfs samenzang met de leerlingen. Wat zijn hun wensen? Wat willen ze vooral leren? Wat is het beginniveau? Wat zijn de dingen die beter kunnen maar nogmaals: wat wil de leerling zelf het liefst zingen en leren wat betreft verbetering van de zangtechniek qua ademhaling, resonantie, zuiverheid, timing en/of podiumpresentatie? Kortom, ik ben dus heel flexibel en kom samen met de leerlingen tot leerzame en leuke lessen.” Ook organisatorisch is Anjo alles behalve star. Mensen hoeven niet voor een half jaar of een jaar zich aan haar en haar zangschool te verbinden. Ze werkt in lesprogramma’s van vier lessen en je kunt ook de lengte van de les zelf bepalen. Het begint bij 30 minuten, maar 45, 60 of zelfs 90 minuten kan ook! Anjo vertelt bij Buurt & Zo – ze is naar Pijnacker gekomen voor een bezoek aan een van haar twee dochters en onthult ook dat ze binnenkort oma gaat worden – dat ze heel veel heeft geleerd van Diva Dichtbij. Daar is ze al tien jaar actief aan verbonden. Diva Dichtbij is een organisatie die professionele zangers laat optreden in zorginstellingen voor de bewoners daar. Deze optredens zijn individueel of in de huiskamer. Ik doe dit nu tien jaar maar geniet er nog steeds volop van. Diva Dichtbij was een tijdje ver weg maar wordt nu weer mogelijk. Zoals dus ook de zanglessen die Anjo thuis in Gouda geeft. Je kunt de zangles trouwens ook combineren met een of meerdere nachtjes ‘kamerhuur’. Haar ruime huis is namelijk behalve ‘zangschool’ ook Bed & Breakfast-locatie. En wat is er mooier dan zingend of toegezongen wakker worden! Wie toch liever gewoon voor Buurt & Zo in Pijnacker kiest, kan op vrijdagmiddag en -avond en zaterdag overdag terecht. Anjo geeft veel les aan individuen maar ook aan duo’s, zoals zingende zussen. “Zowel in Pijnacker als Gouda heb ik duo’s. Echt heel leuk. Je kunt dan ook zo lekker meerstemmig aan de gang en je merkt dan dat 1 plus 1 dan geen 2 maar minimaal 3 is.”

De coronatijd was niet altijd even makkelijk, maar Anjo van Hemert is er creatief mee omgegaan. Vorig jaar zomer had ze een leuke zangdag in De Delftse Hout onder de noemer ‘Zingen met de vogels’. Zingen kun je altijd en overal, aldus Anjo die ook vanaf haar balkon in Gouda zo nu en dan haar stem verheft, onder meer samen met haar enthousiaste gevorderde leerling Hilde Mast uit Pijnacker. Mogelijkheden genoeg dus! Wie het eens wil proberen kan een proefles boeken van 45 minuten voor 25 euro tot en met 21 jaar en 35 euro vanaf 22 jaar!

Informatie: op zaterdag: Buurt en Zo, Prins Hendrikstraat, Pijnacker. tel. 06-42990758 site: www.anjovanhemert.nl.

Uit de krant