Reinoud de Vries is tien jaar directeur/bestuurder geweest van de Octantscholengroep. Hij vertrekt per 1 juni naar de Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden.
Reinoud de Vries is tien jaar directeur/bestuurder geweest van de Octantscholengroep. Hij vertrekt per 1 juni naar de Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden.

Reinoud de Vries laat Octant na tien jaar supergezond achter

Actueel 2.080 keer gelezen

Na tien jaar vertrekt de 56-jarige Reinoud de Vries als directeur/bestuurder bij Octant, een organisatie die negen basisscholen omvat in Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Ypenburg. De basisscholen Zonnestraal en De Fontein uit Ypenburg vallen onder Octant. Het waren er eerst acht – vandaar de naam Octant – en vier jaar geleden kwam Prinsenhof erbij. Dat is een school voor speciaal basisonderwijs.

Reinoud de Vries is gevraagd onderwijsbestuurder te worden bij de Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden (OZHW) die zestien scholen voor basisonderwijs en acht scholen voor voortgezet onderwijs aanstuurt. In totaal zijn dat 10.000 leerlingen.

Bestuurswerk 
Bij Octant gaat het om een kleine 3.000 leerlingen. Reinoud laat Octant in gezonde toestand achter maar natuurlijk was zijn werk nog lang niet klaar. Onderwijsbestuurswerk is nooit af. Al was Reinoud tot zijn 66ste bij Octant gebleven, dan nog zou hij veel werk hebben moeten overdragen aan zijn opvolger. Daar wordt overigens driftig naar gezocht nog. Voor september hoopt Octant een nieuwe vrouw of man te kunnen presenteren. “Je kunt nog solliciteren”, zegt Reinoud. Wie dat echt overweegt, vindt op de site meer informatie over wat er van je wordt verwacht aan waar je aan moet voldoen.

Wat was tien jaar geleden jouw opdracht, aldus een voor de hand liggende vraag aan Reinoud die van oorsprong overigens uit Friesland komt. Zijn vader Andries was de eerste in een landarbeidersgezin die mocht ‘doorleren’ en zich ontwikkelde tot directeur van een basisschool. Hij was het voorbeeld voor Reinoud die ook voor het onderwijs koos. Na de Pedagogische Academie in Groningen werkte hij eerste een tijdje op een school voor Nederlandse kinderen van militaire ouders in het Duitse Seedorf. Daar had hij onder meer Klaasje Dijkhoff in de klas.

Schoolplein
Daarna ging hij in een moeilijke wijk in Rotterdam op een school werken waar hij met alle aspecten in aanraking kwam, tot en met ouders met pistolen op het schoolplein aan toe. “Ik woonde destijds in Sliedrecht en was voor de file uit al om half zeven op school en dacht dan eerst in de auto nog een kwartiertje na over hoe ik het die dag allemaal zou gaan aanpakken.” Reinoud ontwikkelde zich tot schooldirecteur en werd onderwijsbestuurder. 

Tien jaar terug kwam hij bij Octant en daarmee zijn we terug bij de vraag: wat werd er van hem verwacht? “Maak er een geheel van. Dat was vooral de opdracht. Destijds waren de acht scholen die Octant vormden allemaal groeischolen die het met zichzelf heel druk hadden. Na een aantal jaren kwam er stabilisatie en was er meer tijd voor echt samenwerken. Dat gebeurt nu op alle fronten veel meer. Alle scholen hebben specialisten die samenwerken. Daarnaast heb ik me ervoor ingezet dat op alle Octantscholen wetenschap- en techniekonderwijs een vast onderdeel werd.” Een nadrukkelijk streven van Reinoud de Vries was ook het opnemen van de ‘merknaam’ Octant in de schoolnamen. Alle Octantscholen doen het prima, inclusief Prinsenhof dat binnen Octant meteen veel meer bestuurlijke en organisatorische aandacht kreeg. “Aandacht, goede aansturing en liefde; daar draait het om in het onderwijs. Dat geldt voor de kinderen maar ook de voor scholen als geheel.”

Een aandachtspunt is al jaren lang: voldoende goede leerkrachten. Om daar wat aan te doen is Octant zich samen met andere onderwijsorganisaties gaan bemoeien met werving en opleiding. Een opdracht die Reinoud niet gaat afronden is de omvorming van basisschool naar kindcentrum waar onderwijs en opvang één geheel zijn. Reinoud hoefde niet per se weg bij Octant maar werd gevraagd voor OZHW. Reinoud de Vries bedankt deze iedereen met wie hij via Octant tien jaar lang heel prettig heeft mogen samenwerken! Tot slot spreekt hij nog even zijn grote waardering uit voor het doorzettingsvermogen, de veerkracht en de creativiteit waarmee de scholen al meer dan een jaar zo goed mogelijk omspringen met en inspelen op corona.” (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant