Brandgans met vogelgriep | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl
<p>Gezonde brandganzen in weiland. (foto: Peter Elfferich)</p>

Gezonde brandganzen in weiland. (foto: Peter Elfferich)

Brandgans met vogelgriep

  •   keer gelezen   Actueel

Een maand of twee geleden dobberde er in een slootje bij de Overgauwseweg een eenzame brandgans met afhangende vleugels. De vogel zag er lusteloos uit en bewoog vreemd met de kop.

Aan het verenkleed was zichtbaar dat het een jonge brandgans betrof. Vermoedelijk ging het om een in Nederland overwinterende vogel, die in 2020 in Rusland uit het ei is gekropen. De brandgans zag er ziek uit, dus heb ik de Dierenambulance gebeld. Enkele dagen later heb ik nagevraagd hoe het met de gans is gegaan. De medewerker van de Dierenambulance vertelde dat de brandgans waarschijnlijk vogelgriep had. Ze hebben een filmpje gemaakt van de zieke gans, waarmee ze hun medewerkers kunnen laten zien waar ze op moeten letten bij een vogel met verschijnselen van vogelgriep. De gans is daarna naar de Wildopvang in Delft gebracht

Na het gesprek met de Dierenambulance neem ik contact op met Willeke van den Heuvel van Wildopvang Delft. Ze laat weten dat de brandgans is ingeslapen en voor nader onderzoek opgestuurd naar het Dutch Wildlife Health Centre. December 2020 krijg ik de uitslag van het onderzoek: “Het WBVR (Wageningen Bioveterinary Research) heeft in de brandgans genetisch materiaal aangetoond van het hoog-pathogene vogelgriepvirus, Typering: H5N8HP.” In het NRC van 21 november las ik in een artikel van Gemma Venhuizen dat ‘hoog pathogeen’ betekent dat het virus een ernstig ziektebeeld oplevert in kippen. Het zegt dus niets over de schadelijkheid voor andere diersoorten, zoals de mens. 

Als ik Willeke in december vraag of er veel vogels met vogelgriep in de Wildopvang zijn aangeleverd, antwoordt ze: “Er zijn dit najaar drie vogels met vogelgriep gebracht. De meeste vogelgriepslachtoffers die nog leven worden nu direct door dierenambulances naar dierenartsen gebracht en dode vogels worden direct geruimd. Hierdoor krijgen wij er op het moment geen meer binnen in de Wildopvang. Op de website van het NVWA kun je zien dat vogelgriep in onze regio vrij veel voorkomt. En niet alleen bij brandganzen. Op het moment zijn er ook veel roofvogels besmet die de dode zieke vogels opeten. Daarom zijn wij extra alert op alles wat binnen komt. We hebben voor de opvang een tent staan, onze ‘quarantent’, waar verdachte vogels in geplaatst worden, om te voorkomen dat vogels in de opvang besmet raken.” 

Tot slot enkele adviezen. Raak zieke of dode vogels niet aan en let ook op dat honden dit niet doen. Als je een zieke vogel aantreft: bel de Dierenambulance of Wildopvang Delft (015-2157838). Voor het ruimen van dode vogels: neem contact op met de gemeente.

Caroline

Meer berichten