Afbeelding

Vuurwerkregels in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 3.913 keer gelezen

Vlak voor de jaarwisseling 2020-2021 blijken de vuurwerkregels niet voor iedereen duidelijk, zo meldt een woordvoerder van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Daarom hebben we ze nog eens kort op een rijtje gezet.

Blijvende regels
De regering heeft knalvuurwerk en vuurpijlen verboden. Importeurs en verkopers mogen deze vuurwerkproducten voortaan niet meer verkopen aan consumenten en zij mogen deze niet meer kopen en afsteken. Siervuurwerk mag nog wel.

Tijdelijke regels
Oudejaarsvuurwerk is verboden tijdens jaarwisseling 2020-2021. U mag het niet verkopen, vervoeren of afsteken. Dit verbod geldt voor al het vuurwerk dat jaarlijks verkocht werd op de 3 dagen voor oud en nieuw, dus het geldt eenmalig ook voor siervuurwerk. Dit is omdat de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door corona heel hoog is.

Fop- en schertsvuurwerk wel toegestaan
Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 mag u wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken. Dit mag iedereen vanaf 12 jaar en ouder het hele jaar door kopen en afsteken. Dit vuurwerk heet onterecht ook wel kindervuurwerk. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand.

Meer informatie staat op:

- rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/nieuws/2020/01/31/knalvuurwerk-en-vuurpijlen-verboden-conform-ovv-advies
- rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/vraag-en-antwoord/verboden-vuurwerk-tijdens-jaarwisseling-2020-2021


Uit de krant