Afbeelding

SWOP wil eenzaamheid tegengaan rond kerst

do 12 nov 2020, 14:18 Actueel

Directeur Carol Houtman van Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) werd 1 april van dit jaar meteen in het diepe gegooid. Haar nieuwe baan startte vol in coronatijd. “Het is natuurlijk een rare tijd, maar het enthousiasme van ons hele team heeft al heel veel mooie dingen voortgebracht. Wij kijken vooral naar wat nog wel kan”, vertelt ze.

“Onze dienstverlening loopt bijvoorbeeld grotendeels gewoon door, zoals de boodschappendienst, bezoekdienst en thuisadministratie. Ook zijn er hele kleine bijeenkomsten van mensen die alleen elkaar zien”, weet Carol.

Alleen met de kerst
Eenzaamheid speelt in deze periode een grote rol. Veel kwetsbare mensen kunnen niet meedoen aan activiteiten, locaties zijn gesloten en zien met lede ogen de kerstdagen tegemoet. De SWOP springt dit jaar in de bres met een prachtig initiatief: ‘Samen Kersttafelen!’

“Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat mensen verbonden blijven”, vervolgt Carol. “Samen Kersttafelen is afhankelijk van de kabinetsmaatregelen, maar de voorkeur gaat uit naar een fysiek samenzijn. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden.”

Wat is Samen Kersttafelen? Inwoners van Pijnacker-Nootdorp worden opgeroepen om zich aan te melden bij de SWOP. De SWOP koppelt deze inwoner, een hele familie of gezin, dan aan een andere inwoner met geen tot weinig sociale contacten.

“Het is de bedoeling dat iemand dan gezellig aanschuift met de kerstdagen. Maar een lekkere maaltijd aan de deur afgeven en een praatje maken bij het afgeven van het kerstdiner is ook heel fijn”, zegt Carol, die nogmaals benadrukt dat de coronaregels altijd nageleefd moeten worden en in het uiterste geval ook iemand kan aanschuiven aan tafel door middel van een bel- of videoverbinding. “Als we maar verbonden blijven met elkaar”.

Samen Kersttafelen is niet perse voor ouderen. “Iedereen die eenzaam is of zich eenzaam voelt mag zich aanmelden. Het is ook mogelijk om iemand aan te melden, waarvan je vermoedt dat hij of zij eenzaam is.”

Aanmelden
Opgeven voor Samen Kersttafelen (wanneer je eenzaam bent of juist als initiatiefnemer van een gezellige kerstavond) kan via de SWOP op werkdagen. Mail info@swop.nl of bel 015-3 699 699. Alle telefoontjes worden laagdrempelig, maar vertrouwelijk in behandeling genomen.

Uit de krant