Jolijn Onland in actie voor Kenia: “Mijn vader zwemt, loopt en fietst altijd met me mee” | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl

Jolijn Onland in actie voor Kenia: “Mijn vader zwemt, loopt en fietst altijd met me mee”

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Eigenlijk heeft Jolijn Onland met geen enkele sport echt iets. Maar juist daarom vindt ze het wel een uitdaging om mee te doen aan een evenement waarbij je in één moeite door meerdere sporten moet beoefenen. Zaterdag 26 september doet de voormalige Pijnackerse die nu in de Amsterdamse Rivierenbuurt woont mee aan een sprint-triatlon in en rond de Amsterdamse Bosbaan. 

750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Dat is de opgave waarvoor de 27-jarige dochter van Rinus Onland en Wilma Abbink zich gesteld ziet. Tien jaar na het overlijden van haar vader Rinus wil Jolijn graag minimaal 2010 euro zien in te zamelen voor de Stichting Wij Steunen Kenia waar de familie Onland-Abbink altijd aan verbonden is geweest.

Het was ‘mama Wilma’ die als eerste, onder meer met collega’s van de Johannesbasisschool, betrokken raakte bij de Stichting Wij Steunen Kenia. Ze reisde met collega’s naar Kenia toe om met eigen ogen te zien wat er in het dorp Mwereni allemaal te doen was en gedaan werd met ontwikkelingsgeld vanuit Nederland.

Echtgenoot Rinus Onland raakte ook bij het werk betrokken en werd zelfs voorzitter van de club. Met volle overgave stortte Rinus zich op het werk voor Kenia. In 2004 reisde hij met zoon Tijmen en dochter Jolijn naar Kenia om hen te laten zien dat het niet overal in de wereld zo welvarend en voorspoedig gaat als in Nederland. Jolijn was toen elf jaar en ook voor haar was het ervaring die ze haar leven niet zal vergeten en haar kijk op de wereld veranderd heeft.

Rinus ging onverdroten door met zijn werk tot zijn overlijden in november 2010. Tot ontsteltenis van iedereen die hem kende als een altijd energieke kerel die overal vol voor ging, maakte Rinus zelf een voortijdig einde aan zijn leven. Hij leeft nog zeker voort in de gedachten en levens van velen en ook zeker in de harten van dochter Jolijn, haar broers Rijnse, Tijmen en Matthijs en moeder Wilma. Het werk voor Kenia is voor hen ook een manier om met Rinus in contact te blijven en om in zijn geest goede dingen te doen voor mensen die het minder hebben dan zij cq wij. Tijmen heeft vorig jaar het IJsselmeer over gezwommen voor Kenia en is sinds dit jaar ook bestuurlijk actief.

Jolijn is al maanden in training en drinkt zelfs al enige tijd geen druppel drank. “Niet dat ik nou zo veel dronk maar ik doe er voor die triatlon wel alles aan om zo gezond en fit mogelijk de finish te halen”, aldus Jolijn die geheel in lijn met het overlijdensjaar van pa Rinus 2010 euro wil inzamelen voor Kenia. “Of dat lukt kan ik alleen maar hopen, maar ik ben altijd een grote dromer geweest, dus ik ga er gewoon voor.”

Jolijn was in 2004 met pa Rinus en broer Tijmen in Kenia.

Jolijn wil vanuit haar karakter, net zoals haar vader, altijd graag dienstbaar zijn voor mensen. Ze heeft hotelmanagement gestudeerd en altijd hard gewerkt in de luxe hotel-evenementen industrie. Nu doet ze verschillende dingen: yogales om mensen meer volgens hun eigen gevoel en hart te laten leven, oppaswerk voor een gezin en daarnaast werkt ze als coach. Ze zoekt nog een baan voor een paar dagen in de week als officemanager. Intussen is ze dus heel druk met trainen voor de triatlon en Wij Steunen Kenia.

Die steun is hard nodig. Door corona zijn de scholen die de stichting heeft gebouwd dicht. Door de droogte zijn de oogsten mislukt. Plannen om jonge ondernemers met microkrediet op weg te helpen, zijn door de economische terugval ook even tot staan gebracht. Het is overleven in Kenia en daarom richt de stichting zich op noodhulp, vooral in de vorm van voedsel. Voor vijftien euro kan een gezin een maand eten, zegt Jolijn. Zo zijn recent 240 arme gezinnen geholpen. Structurele hulp is het uitgangspunt maar als de nood aan de man komt, dan gaat het eerst om eten en drinken.

Wie Jolijn op weg wil helpen, kan een donatie doen via Geef.nl: geef.nl/nl/actie/jolijn-onland/donateurs.

Meer berichten