Dayant Ramkalup sprak uitgebreid met de ambassadeur. (foto: Waldo Koendjbiharie)
Dayant Ramkalup sprak uitgebreid met de ambassadeur. (foto: Waldo Koendjbiharie)

Nootdorper interviewt ambassadeur Pete Hoekstra

Actueel 1.394 keer gelezen

Nootdorper Dayant Ramkalup interviewde exclusief voor de eerste editie van United Heroes, een magazine waarin jongeren schrijven over hun expertise en vakgebied, de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika: Pete Hoekstra. Door de Corona-problematiek zal het interview op een later tijdstip officieel worden gepubliceerd. Voor Telstar/Eendracht gaf Dayant alvast een voorproefje.

"Ondanks alle strenge veiligheidsprocedures was de ontvangst op de Amerikaanse ambassade buitengewoon hartelijk en gastvrij. De persvoorlichters gaven een korte rondleiding door het gebouw, en liet een aantal interessante voorwerpen zien, gerelateerd aan de historische relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland; oude militaire uniformen gebruikt tijdens operatie Market Garden, oude documenten die herinneren aan John Adams en imposante portretten van enkele Amerikaanse presidenten", vertelt Dayant.

Foto van Trump
"Het kantoor van ambassadeur Hoekstra was naar mijn verwachting ‘Amerikaans’, de Stars and Stripes duidelijk in het zicht, het ameublement in zijn typische vormen en klassieke stijl deed me denken aan het Oval Office en op het bureau stond een foto van president Donald Trump samen met de ambassadeur smullend van McDonalds’s in Trumps privé-jet", zag de Nootdorper met eigen ogen.

Groningen
Ambassadeur Hoekstra maakte een ontspannen indruk. "Ik startte het interview met vragen over zijn jeugdjaren. Cornelis Pieter Hoekstra werd op 30 oktober 1953 geboren in Groningen. Zijn ouders runden een bakkerij en wilden op een gegeven moment naar Amerika emigreren. De toekomst van het gezin Hoekstra lag in Amerika. Het gezin vestigde zich in het stadje ‘Holland’ gelegen in de staat Michigan. De stad Holland is gesticht door calvinistische Nederlanders in 1847. Veel inwoners van Holland hebben voorouders afkomstig uit Nederland. Achternamen, straatnamen en tradities doen herinneren aan de Nederlandse emigratie naar Holland. VanBuren, DeVos, Hoekstra zijn achternamen die je er regelmatig tegenkomt", weet hij.

Harde werkers
Hoekstra vertelt: “Mijn ouders waren zeer religieus. Ik heb van hen meekregen om kracht te putten uit mijn geloof en veel te bidden. Mijn ouders waren harde werkers en lieten zich niet makkelijk uit het veld slaan. Mijn vader zei altijd: Haal alles eruit wat erin zit.”

Goede vriend
In het interview heeft hij ook vragen gesteld over zijn contacten met president Donald Trump. Ambassadeur Hoekstra adviseerde de campagnecommissie in Michigan en werd adviseur nationale veiligheidszaken. “Ik had ervaring op het gebied van nationale en internationale veiligheidsvraagstukken, omdat ik voorzitter was geweest van de inlichtingencommissie in Het Huis van Afgevaardigden”, aldus Hoekstra. Hoekstra leerde Trump goed kennen tijdens een campagnebijeenkomst in Michigan. “We vlogen na een campagnebijeenkomst in Grand Rapids naar Detroit. Op die vlucht heb ik Trump advies verleend omtrent zijn campagne in Michigan. Uiteindelijk was het vicepresident Mike Pence, tevens een goede vriend van me, die mij bij Trump heeft aanbevolen om ambassadeur in Nederland te worden.”

Gehele interview
Het is een openhartig en eerlijk gesprek geworden over onder andere zijn jeugd, zijn binding met Nederland, Donald Trump, de handelsrelatie met Europa, de spanningen in Iran, zijn carrière in Het Huis van Afgevaardigden en zijn visie op huidige diplomatie. Het gehele interview zal te lezen zijn in magazine United Heroes.

Dayant Ramkalup vertelde aan onze redactie dat de ambassadeur in een zeer goede bui was en dat er uniek kijkje in de ambassade werd gegeven. "We mochten zelfs foto's maken in zijn werkkamer. Dat is heel erg bijzonder."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant