Afbeelding
Politiek laat stem horen

Zorg voor ouderen is belangrijk aandachtspunt

Actueel 680 keer gelezen

Afgelopen najaar vierde Eerlijk Alternatief haar tienjarig bestaan. Jolanda van Leeuwen is sinds vorig jaar fractievoorzitter en al vanaf het eerste uur betrokken bij de partij. Een belangrijke speerpunt van de partij is de zorg.

Van huis uit is Van Leeuwen bedrijfsjurist. Haar werd destijds gevraagd om te helpen bij de formele kant van de partijoprichting. De partij is opgericht door Hanneke van de gevel. In 2009 splitste ze zich af van haar toenmalige partij PvdA. Van de Gevel richtte Eerlijk Alternatief op, met het doel een lokale partij te worden, die dicht bij de mensen staat. Sinds de laatste verkiezingen maakt Eerlijk Alternatief voor het eerst deel uit van het college. “Door de gedrevenheid van Hanneke ben ik bij de partij gebleven”, vertelt Van Leeuwen.

“Wij zien onszelf niet zozeer als een politieke partij, maar meer als een groep mensen, die heel gedreven zijn en zich druk maken over alles wat er in het dorp gebeurt. Omdat we lokaal opereren, zitten we niet vast aan allerlei landelijke regels. Het maakt dat je langs het politiek spectrum kunt bewegen. Wij zijn bijvoorbeeld links op zorg maar weer rechts op veiligheid. Wij zien onszelf als volksvertegenwoordigers. De spreekbuis voor al die inwoners en ondernemers van Pijnacker-Nootdorp. Iedereen mag ons altijd benaderen. We proberen ook om ons zoveel mogelijk te laten zien. Eerlijk Alternatief wil graag op de hoogte blijven over wat er speelt onder de inwoners.”

Zorg en Welzijn
Eerder maakte de partij ook een online meldpunt over de zorg en over onveilige verkeerssituaties, daar werd goed gebruik van gemaakt. Volgens de partij moet er niet pas na het gebeuren van ongelukken gekeken worden naar verkeersonveilige situaties, “Er moet juist aan de voorkant meegedacht worden om oplossingen te vinden voor bijvoorbeeld verkeersonveiligheid wegen. Het is goed dat het college nu veel in samenspraak met inwoners doet. Natuurlijk kan je niet iedereen tevreden houden. Er zijn altijd tegenstrijdige belangen, maar we kijken wel altijd waar de gemeenschappelijke deler zit.” De zorg is binnen de partij een heel belangrijk speerpunt. Binnen de fractie Eerlijk Alternatief zitten ook mensen met een zorgachtergrond. Van de Gevel was bijvoorbeeld manager in de zorg en is nu namens de partij wethouder van het Sociaal Domein. Volgens Van Leeuwen is de zorg voor ouderen, naast de Jeugdzorg, ook een belangrijk aandachtspunt.

“Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, waardoor de druk voor mantelzorgers groter wordt. Het ouderwetse verzorgingshuis wordt toch wel gemist. Je hebt nu een groep die er tussenin valt. Ze horen niet in een verpleeghuis en kunnen eigenlijk ook niet thuis wonen.” Van Leeuwen vindt dat het goed is om te kijken wat voor mogelijkheden er voor deze groep zijn in plaats maar te blijven focussen op het langer thuis laten wonen. Ook zouden hulpmiddelen en tweede kans moeten verdienen. “Momenteel worden hulpmiddelen in de zorg zoals bijvoorbeeld een rolstoel of tillift bij overlijden of verhuizing naar een verpleegtehuis vaak weggegooid. Eerlijk Alternatief pleit ervoor om goed materiaal te hergebruiken.

Meedoen aan leuke dingen
Pijnacker-Nootdorp is volgens Eerlijk Alternatief een fijne gemeente om in te wonen. Een dorp dichtbij de stad met alle mogelijke voorzieningen in de buurt. De laatste jaren is er echter wel een vermindering in het aantal evenementen in het dorp, iets wat de bewoners missen. De gemeente kan volgens Van Leeuwen de bewoners achter de evenementen helpen door het papierwerk rondom de aanvraag voor een evenement te vereenvoudigen.

“Het verenigingsleven is heel belangrijk, dat maakt een dorp. Door de inwoners wordt hier ook veel waarde aan gehecht. We hebben een levendig verenigingsleven en daar moeten we heel blij mee zijn. Voor ouderen is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ze deel kunnen blijven uitmaken van het verenigingsleven. Ze hebben contacten, raken niet in een sociaal isolement en blijven in beweging, dit alles komt ten goede aan de zorg. De inclusieve maatschappij is ook iets waar we altijd mee bezig zijn. Iedereen moet mee kunnen doen”, besluit van Leeuwen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant