Logo telstar-online.nl
Het kernteam dat de Halve Marathon Oostland organiseert.
Het kernteam dat de Halve Marathon Oostland organiseert.

Op naar de 2000 deelnemers en 200 vrijwilligers

  •   keer gelezen   Sport

Zondag 8 september wordt voor de zevende keer de Halve Marathon Oostland gelopen. Het waren zeker geen zeven magere jaren. De eerste keer waren er 1.100 deelnemers en vorig jaar waren dat er al 1.600. Nu wordt dat aantal zeker weer verwacht, inclusief de Race Runners, sporters die ondanks een beperking toch meedoen dankzij een 'ondersteunende loopfiets'.

We waren maandag 19 augustus bij een vergadering van het kernteam van de organisatie in De Tinteltent, het onderkomen van de IJsvereniging Pijnacker. Veertien mensen rond een vergadertafel die allerlei lopende zaken doorspraken. Ook Gerard Scholtes was erbij. Hij was zeven jaar geleden een van de grondleggers van de HMO. Hij vertelde in De Tinteltent dat het idee afkomstig was van Cor van der Wel, de voormalige voorzitter van de werkgeversvereniging VNO NCW Oostland en ook actief in de zogenoemde Stuurgroep Oostland. Cor stuurde aan op een gezamenlijk sportevenement van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp.

De HMO is een evenement dat Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland verbindt. In Pijnacker vinden Kidslopen plaats. Dat zijn korte afstandjes voor kinderen die zo spelenderwijs met hardlopen te maken krijgen. Ieder jaar wordt ook de Scholenprijs uitgeloofd en uitgereikt: die is voor de school die procentueel (dus naar rato van het leerlingentotaal van de school) de meeste 'leerlingen/deelnemers' levert. Na de Kidslopen volgt het grotere werk: de halve marathon, de tien kilometer en de vijf kilometer. Deze lopen starten in Pijnacker maar gaan ook door Berkel. Zeker de halve marathon. Die gaat door het gezamenlijk groengebied dat beide gemeenten met elkaar verbindt: De Groenzoom. Ook gaat de halve marathon weer door het centrum van Berkel. Behalve deelnemers – je kunt individueel meedoen of als groep via een je bedrijf of organisatie - heb je voor een HMO-evenement ook vrijwilligers nodig en sponsoren. Er zijn 200 vrijwilligers vereist en daarvan waren er maandag 19 augustus al 160. Er zijn alleen al 120 verkeersregelaars actief. Veel vrijwilligers zeggen dat het een feestje is om er bij betrokken te zijn. Niet alleen de HMO zelf is een feestje, ook de vrijwilligersavonden op 28 augustus in het Bestuurscentrum in Pijnacker en op 5 september in de trouwzaal van Lansingerland. Voorzitter Ferry van Lier zegt dat zijn grootste 'lol' van meewerken aan de HMO is: de big smile die hij ieder jaar weer ziet op de gezichten van heel veel deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers. "Het is gewoon een geweldige happening. We plannen de starttijden van de 5, de 10 en de halve marathon zo dat de deelnemers ongeveer tegelijk binnen komen. Door elkaar heen dus. Dat maakt het bij de finish allemaal nog leuker." De organisatie van de HMO verzorgt alle deelnemers heel goed maar legt de toppers nog wat meer in de watten, zodat er elk jaar weer goede atleten bij de start staan, naast heel veel 'gewone' deelnemers.

Grote vraag is of de parcoursrecords er aan gaan. Het record bij de mannen staat erg scherp: 1.09 en nog wat voor Nick van der Poel. Bij de vrouwen staat het parcoursrecord op 1.27 uur, gelopen door Carla Ophorst. Toppers bij de mannen zijn ook Robert Willemse die in zijn leeftijdsklasse diverse malen Nederlands kampioen is geworden. En ook Heddie Nieuwdorp, een oud-wielrenner die een paar jaar terug Nederlands marathonkampioen werd. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn er rond de tien 'genodigden van hoger niveau'.

Tot slot de melding dat de HMO ook maatschappelijk betrokken is. Ieder jaar is er een goed doel dat de overblijvende baten mag ontvangen. Het Sophia Kinderziekenhuis was een keer de gelukkige en ook manege van Ipse de Bruggen in Nootdorp. Dit jaar is het goede doel de Scoutinggroep Olave St. Claire uit Berkel. De extra inschrijfgelden en de bijdragen van talloze sponsoren – met Veldwerk als hoofdsponsor van de Halve Marathon en Velux Elektrotechniek en Flaton Makelaars & Taxateurs bij de 5 en de 10 kilometer – maken het mogelijk een leuk bedrag over te houden en weg te geven. Veldwerk werkt aan een Barista die heerlijke koffie gaat schenken! Ook voor het goede doel!

Meer berichten