Logo telstar-online.nl
Herenselectie, Dames 1 en HA1 in Hamburg. Foto’s: Mieke van Veen
Herenselectie, Dames 1 en HA1 in Hamburg. Foto’s: Mieke van Veen

Hanse Cup voor handbalheren

  •   keer gelezen   Sport

Hamburg - Traditiegetrouw bracht de selectie van Oliveo Handbal de paasdagen door in het buitenland. Coach André de Waal neemt hierin altijd het voortouw. Eerder ging Oliveo onder zijn leiding naar Italië, Tsjechië en Berlijn. Dit jaar namen twee herenselecties, een damesselectie en een herenjuniorenteam deel aan de Hanse Cup. Op Goede Vrijdag reisde het 58-koppige gezelschap per bus af naar Hamburg. Vanwege de paasdrukte was het een lange zit. De groep vond een prima onderdak in een hostel op loopafstand van het centrum.

In de voorrondes op zaterdag in het nabijgelegen Bergedorf slaagden Dames 1 en Heren 2 er niet in een finaleplaats te bemachtigen. D1 improviseerde onder leiding van Henny van Bemmelen en Monique Lorist met de keepers. Zowel Sophie de Jong als Lisette Ruigrok oogstten veel applaus voor hun uitstekende invalkeeperswerk. Het verlies was klein met 3-5 en 8-9 tegen het organiserende Bergedorf en het Duitse Oeyenhausen, maar de zege op het Zwitserse team was met 14-6 overtuigend.

Heren 2 kon onder leiding van Gerben Renes geen potten breken tegen het sterke Bergedorf, maar won van het fysieke Brenz 2 met 10-7. Het Zwitserse Sissach was met 8-9 net te sterk. De wedstrijden van H1 en HA1 verliepen goed. De junioren behaalden onder leiding van Damiën van Herk en Mieke van Veen op doelsaldo de halve finale. Internationale toernooien zijn vaak erg fysiek en veel is toegestaan. Teams van Oliveo moeten het hebben van techniek en snelheid en ze lopen nogal eens stuk op het geweld op het veld.

Heren 1 van André de Waal en Angelo van der Hoeven won van het Zwitserse Oberland met 6-12. De overwinning van 10-14 op het Zwitserse HDCU verliep moeizamer. De pot tegen het Duitse Brentz was het klapstuk van de dag. Oliveo had door beter doelsaldo genoeg aan gelijkspel. Na 13-10 werd de eindfase nog spannend, maar met 12-13 bezat Oliveo een zwaar bevochten overwinning. Daarna was het nog lang onrustig in het gezellige Hamburg.

Paaszondag speelde HA1 niet goed genoeg tegen het Drentse Unitas. Door nipt verlies tegen het Duitse Bönnigheim viel het juniorenteam net buiten de prijzen. Ook H2 had het weer moeilijk tegen Bergedorf. D 1 won ruim van het Limburgse Born en van Zwitserland. H1 overleefde de halve finale tegen Unitas met 19-13 in een attractieve, snelle wedstrijd.

Hanse Cup
Het toernooi werd afgesloten met mooie finalewedstrijden. De laatste was het spektakel van het eerste herenteam van Oliveo tegen het Duistse Andelfingen. Oliveo werd behalve door het eigen publiek aangemoedigd door de Nederlandse teams uit Heemskerk en Rolde. Dankzij de ploeg uit Heemskerk schalde in de overvolle sporthal zelfs het Nederlandse volkslied uit de luidsprekers.

Na een kleine voorsprong van Andelfingen nam Oliveo het initiatief over. De verdediging was solide en keeper Bert Heemskerk was in vorm. Emiel van de Coevering, topscorer van het toernooi, bracht rust in het spel. Dennis van Bemmelen en Roel de Jong scoorden de nodige punten. Johan Streng steeg boven zichzelf uit. Jan Robroeks stichtte gevaar op de hoek. Op links vormden Wouter van de Coevering en Kevin van der Hoeven een prima duo. Mike van Bemmelen kreeg als topscorer bij de junioren ook wat speeltijd. Steven van der Werff en Rutger Sliggers scoorden vanaf de hoeken. Via 5-12 liep Oliveo snel uit. Het won uiteindelijk overtuigend met 9-15 en alle Nederlandse spelers en supporters gingen uit hun dak in de bomvolle sporthal met een dansje en in polonaise. Bij de prijsuitreiking vormden de overige teams een erehaag voor de winnaars.

Coach André de Waal ging na de prijsuitreiking met de Hanse Cup op de schouders. Dames 1 ontving naast de Challenge Cup de Sportiviteitsprijs. Na een geweldig afsluitfeest vertrok het gezelschap na een korte nachtrust op paasmaandag richting Pijnackerse thuishaven. Meer informatie en foto’s via www.oliveohandbal.nl.

Meer berichten