Ontlading na de ontknoping. Foto: Mieke van Veen

Historische overwinning voor Oliveo Handbal

Sport 174 keer gelezen

Pijnacker - De herenselectie van Oliveo Handbal behaalde dinsdagavond 13 december een historische zege in de strijd om de NHV-beker. In een bomvolle luchthal versloeg de ploeg uit Pijnacker eerste divisionist White Demons met 27-25. Dankzij deze overwinning staat de club voor het eerst in zijn bestaan in de regiofinale die in januari gespeeld zal worden. Vooraf had niemand een cent gegeven voor Oliveo tegen het twee klasses hoger spelende White Demons, maar de thuisploeg ging vanaf het begin de strijd aan met de ploeg uit Berkel-Enschot.

Oliveo probeerde het eigen spelletje te spelen en leek hierin de eerste helft goed te slagen. De dekking onder leiding van keeper Bert Heemskerk gaf weinig ruimte weg. Zoals gewoonlijk probeerde de ploeg met de offensieve dekkingsvorm het aanvalsspel van de tegenstander te ontregelen. Aanvallend had Oliveo het lastig tegen de fysiek sterke dekking. Het zag geen kans in een hoog tempo te spelen, waardoor er maar beperkt ruimte kwam. Die ruimte viel vooral aan de rechterkant en hiermee wisten Rutger Sliggers en Dennis van Bemmelen wel raad. In een gelijkopgaande eerste helft moest Oliveo pas na twintig minuten toestaan dat White Demons een gaatje sloeg. Via 7-7 zocht het team van coach André de Waal met 9-11 de kleedkamers op.

De start van de tweede helft was niet goed. In de verdediging gaf Oliveo veel ruimte weg op de cirkel en de bezoekers maakten hier dankbaar gebruik van. Aanvallend kon men weinig potten breken, zodat de thuisploeg na een minuut of tien al tegen een 10-15 achterstand aankeek. De terugkeer van Wouter van de Coevering en Steven van der Werff deed de ploeg goed. In de daaropvolgende fase wist Oliveo de achterstand te consolideren en kwam het langzaam terug in de wedstrijd. Via 15-17 kende de thuisploeg een ijzersterke eindfase. Heemskerk stopte eerst een strafworp, waarna treffers van Roel de Jong en Christian Haket voor de verrassende 18-18 tekenden na zestig minuten.

Verlenging
Gesterkt door het uitstekende spel begon de ploeg vol goede moed aan de eerste verlenging van twee keer vijf minuten. Dankzij een treffer van Mike van Bemmelen pakte Oliveo een ‘brutale’ 19-18 voorsprong. Een vervolg kon men hier niet aan geven en White Demons kwam aan het beging van de tweede helft van de verlenging op 19-21. Gesteund door het publiek scoorden Steven van der Werff en Dennis van Bemmelen weer. De stand van 21-21 had een tweede verlenging tot gevolg.

Tijdens deze tweede verlenging voelde Oliveo dat het goede mogelijkheden had de partij verrassend naar zich toe trekken. Met een gedurfde 5:1-dekking gaf Oliveo geen kansen weg aan de tegenstander, terwijl het aanvallend het tempo iets kon verhogen. Via 22-22 zorgde Roel de Jong voor 24-23, maar bij de kantwisseling was het weer gelijk, 24-24. Nadat White Demons op 24-25 kwam, volgde het slotoffensief. In deze bloedstollende eindfase scoorde Dennis van Bemmelen 25-25, waarna Rutger Sliggers vanaf de rechterhoek 26-25 scoorde. In de laatste minuut voor tijd wist Van Bemmelen de marge te verhogen naar 27-25; de tegenstander wist in zijn laatste aanval niet meer te scoren.

De luchthal trilde
Onder een daverend applaus van het toegestroomde publiek waaronder veel Ereleden, Leden van Verdienste, sponsoren en Vrienden konden de spelers vervolgens de laatste seconden van de wedstrijd uitspelen. Het bleef nog lang onrustig in de gezellige kantine aan de Monnikenweg.