Het zevental: Joost van der Helm, Tom de Vreede, Dennie van Leeuwen, Matthijs Bunnik, Roald Bode, Gijs van der Helm en Ferry van Buijtene.
Het zevental: Joost van der Helm, Tom de Vreede, Dennie van Leeuwen, Matthijs Bunnik, Roald Bode, Gijs van der Helm en Ferry van Buijtene.

Pijnackers zevental ‘doet’ Nederland van noord naar zuid

Sport 4.934 keer gelezen

Pijnacker - Trans Nederland Noord Zuid, oftewel 550 kilometer van de Noordkaap Groningen, het noordelijkste puntje van het vasteland van Nederland, naar het zuidelijkste puntje bovenop het drielandenpunt in Vaals. Het Pieterpad op de mountainbike. Een rit van 550 kilometer waarvan negentig procent offroad. Een groep stoere Pijnackernaren volbracht onlangs deze opgave.

Het waren er zeven. Ze lieten zich door de sponsorbus, bestuurd door Gerrit Jasperse, afzetten in Uithuizen, waar ze een bevingvrije overnachting beleefden. Na een foto op de Noordkaap van Groningen kregen ze de eerste stortbui op hun dak. Gelukkig werd het snel droog en konden ze de 154 kilometer van de eerste etappe afwerken. De tweede etappe startte vanuit het gezellige Coevorden richting het sfeervolle Zeddam. Onderweg wederom vergezichten in de passerende polders en weilanden. Na zo’n tien uur reden de mannen Zeddam binnen. Onderweg sloten de sociale gebroeders John en Bart van der Valk aan die de rijders konden voorzien van schone kledij. 

Om 7.30 uur ‘s morgens vertrok de groep voor de derde etappe richting Limburg. Het vlakke landschap werd ingeruild voor heuvelachtig geweld en singletracks. Wederom een droge dag maar aan het einde fysiek wel behoorlijk zwaar. Net over de grens in Duitsland werd er overnacht in een familiehotel. Met wat kaiserbroodjes in de mik schoten de mannen op de vierde dag in gang voor de laatste 95 kilometer. De oogjes ondertussen wat kleiner en de benen wat zwaarder. Nog steeds met de bagage onder het zadel en veel moraal vertrokken ze richting Vaals. 

De zuigende hoogtemeters die onderweg overbrugd moesten worden verdwenen als sneeuw voor de zon. Bovenop de Vaalser Berg stond de Sponsorbus de rijders al luid toe te toeteren. Menig Duits toerist kon er toch wel om lachen toen de Pijnackenezen met zeven bebaggerde kopjes op de foto gingen op het drielandenpunt. Deze tocht is mede mogelijk gemaakt door Sponsorbus Pijnacker en Café De Guyter. En wie waren dan die zeven deelnemers? Welnu: Roald Bode, Tom de Vreede, Matthijs Bunnik, Dennie van Leeuwen, Joost van der Helm, Gijs van der Helm en Ferry van Buijtene die bijgaand ‘dagboekje’ heeft bijgehouden. 

In een periode dat deze fietsende vrienden normaal gesproken de Ronde van Nootdorp en de koers in Pijnacker afwerken – en sommigen van hen ook meedoen aan het echte serieuze werk – was een mooie natuurlijke rit van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden van Nederland een prachtig alternatief.

Het was ook een geweldige training voor de Run Bike Run later dit jaar. Of die doorgaat is overigens nog zeer de vraag. Exact vandaag/vanavond, woensdag 19 augustus, neemt de organisatie daar een beslissing over, zo meldde vorige week PR-man Harrie Meesters, een wielerman over wie binnenkort in deze krant een onthullend verhaal te lezen zal zijn. De vierdaagse van in totaal 550 kilometer door eigen land was een mooi staaltje van: je eigen land verkennen!

Uit de krant