Foto: Denise Quik
Foto: Denise Quik

Eén meldkamer voor hulpdiensten Haaglanden en Hollands Midden

Regio 92 keer gelezen

Nootdorp/Den Haag - Vanaf vandaag wordt de hulpverlening van politie, brandweer en ambulance in de veiligheidsregio’s Haaglanden én Hollands Midden, gecoördineerd en aangestuurd vanaf de Gemeenschappelijke Meldkamer (GMK) in Den Haag. De Gemeenschappelijke Meldkamer van de regio Hollands Midden aan de Rooseveltstraat in Leiden sluit daarmee haar deuren.

De Gemeenschappelijke Meldkamer in Den Haag is een van de nieuwste en modernste meldkamers in Nederland. De meldkamer is gehuisvest in ‘de Yp’, het politietrainingscentrum in Ypenburg (Den Haag). De hulpdiensten in de Veiligheidsregio Haaglanden werken al sinds 12 maart 2013 vanaf de nieuwe meldkamer.

Vanaf 27 mei 2014 komen daar de hulpdiensten van de Veiligheidsregio Hollands Midden bij. Daarmee groeit het werkgebied van de GMK in Den Haag van 1 miljoen naar 1,75 miljoen inwoners. Op de meldkamer is plek voor 54 centralisten. Opvallend element in de GMK is de speciaal ontworpen meldkamertafel met vier beeldschermen.

In de Gemeenschappelijke Meldkamer in Den Haag zijn gevestigd:
• De meldkamer van Politie Eenheid Den Haag;
• De meldkamer van Brandweer Haaglanden (onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden) en de Brandweer Hollands Midden (onderdeel van de Veiligheidsregio Hollands Midden).
• De meldkamer Ambulancezorg Haaglanden (onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden) en de meldkamer Ambulancezorg Hollands Midden (onderdeel van de Veiligheidsregio Hollands Midden).

Bij de GMK in Den Haag komen alle meldingen binnen via alarmnummer 1-1-2 van incidenten en calamiteiten die zich voordoen in de Veiligheidsregio’s Haaglanden en Hollands Midden. Daarnaast komen op de GMK ook de meldingen van particulieren alarmcentrales (PAC’s), Burgernet, Amber Alert en NL Alert binnen. De centralisten van de GMK nemen meldingen aan en sturen de hulpdiensten aan die in het verzorgingsgebied aan het werk zijn.

Landelijke meldkamer organisatie (LMO)
Het Rijk heeft in 2012 besloten dat het aantal meldkamers in Nederland teruggebracht wordt van 22 naar 10. De verhuizing van de Gemeenschappelijke Meldkamer Hollands Midden naar de Gemeenschappelijke Meldkamer in Den Haag ligt in lijn met dit besluit.

Uit de krant