Opnieuw grote vangactie kippen

Regio 13 keer gelezen

Regio - Zondag 29 juli zijn in opdracht van de Haagse Dierenbescherming 20 hanen, 8 kippen, en 6 kuikens gevangen die bij de Donau (Forepark) rondliepen. Regelmatig werden hier kippen aangereden, maar de aanleg van een nieuwe weg gaf de doorslag om alle dieren weg te vangen.

De Haagse Dierenbescherming zorgde voor een diervriendelijk vangbedrijf én een nieuw tehuis voor de dieren. De ruim 40 hanen, kippen en kuikens liepen al een paar jaar rond op een open veld vlak bij de Donau in het Forepark. Voorheen zorgde een snackbar voor het voeren van de dieren, maar sinds het verdwijnen van de snackbar waren de dieren aan hun lot overgelaten. De Dierenambulance Den Haag en omstreken moest al enkele malen uitrukken om aangereden kippen en hanen op te halen. De Dierenambulance Den Haag heeft vijf dieren kunnen wegvangen, maar de groep kippen en hanen is te groot om helemaal weg te vangen. Besloten werd dat het beter was als de dieren in één keer konden worden weggevangen door een gespecialiseerd vangbedrijf.

De Dierenambulance schakelde de Haagse Dierenbescherming in, omdat de Dierenbescherming contacten heeft met gespecialiseerde vangbedrijven die rekening houden met het welzijn van de dieren. Het bedrijf Hofganzen staat goed bekend om de diervriendelijke manier waarop zij dieren vangt. Twee weken geleden voerde Hofganzen ook al een kippenvangactie uit op de Binckhorst in Den Haag. Toen werden er 87 hanen, kippen en kuikens gevangen. Omdat Hofganzen toen niet alle dieren kon vangen - een aantal kippen en hanen liep op privéterrein rond - kwam het bedrijf afgelopen zondag weer terug naar de Binckhorst om de rest van de dieren - 2 hanen, 4 kippen en 6 kuikens - te vangen. Een aantal dieren zit nog op het privéterrein van een autohandelaar.

Alle kippen, hanen en kuikens zijn - evenals bij de vorige vangactie - overgebracht naar Stichting Melief. Deze stichting biedt dieren die verwaarloosd, mishandeld of met de dood bedreigd worden, een nieuwe en permanente plek. Vooral voor hanen blijkt het praktisch onmogelijk om een onderkomen te vinden waar ze niet geslacht worden. Hanen produceren voor de mens geen nuttige producten en daarbij willen veel mensen niet dagelijks gewekt worden door hanengekraai.

Een kip of haan kan 10 tot 15 jaar oud worden. Het opvangen van al die dieren brengt veel kosten met zich mee voor Stichting Melief. De Haagse Dierenbescherming draagt daarom bij in de kosten van de opvang. Dierenliefhebbers die ook hun steentje willen bijdragen in de verzorging van een kip of haan, kunnen zo'n dier 'adopteren', door het overmaken van een bedrag op giro 144070 van de Haagse Dierenbescherming, o.v.v. 'Binckhorsthaan'. De kip of haan blijft uiteraard bij Stichting Melief.

Kijk ook op: http://www.haagsedierenbescherming.nl

Uit de krant