Afbeelding

Column. Visie

Columns 13 keer gelezen

Onregelmatig publiceert Zjanette een column op Telstar Online. Zjanette schrijft scherp, maar eerlijk.

Visie heeft alles te maken met de toekomst. Je bedenkt hoe je wilt dat de toekomst eruit ziet en met dat beeld voor ogen maak je plannen. Gedurende de tijd probeer je aan die plannen vast te houden.
Als je visie en je plannen goed zijn dan zou dat vaak ook moeten lukken.
Er bestaat een visie voor langere termijn en er bestaat een visie voor de korte termijn.
Langere termijn vereist meer geduld en een betere planning.
Korte termijn visie is beter haalbaar maar laat de toekomst in onzekerheid.
Onze huidige regering heeft geen visie. Dat is te merken aan de hapsnap manier waarom men besluiten neemt en die vervolgens net zo makkelijk weer herziet. Het handjeklapbeleid doet er ook geen goed aan. Als wij nou ja zeggen tegen ....dan zeggen jullie nee tegen ....
Marktkooplui zijn het. En ze gaan uitsluitend met verlies naar huis.

Nu we het toch over de Markt hebben kunnen we concluderen dat het ook daar ontbreekt aan visie. En dan heb ik het over de Markt in Nootdorp. Een groot plein waar alle voorzieningen zijn getroffen om een weekmarkt neer te zetten.
De bedrijfsruimtes op de Markt zouden uitsluitend voor dienstverlening gebruikt mogen worden. Geen detailhandel toegestaan! Oh ja, wel lichte daghoreca. Dat mocht wel.
In plaats van lichte daghoreca kwamen er restaurants met volledige vergunning en zomers een mooi terras. Hartstikke fijn. De bedrijfspanden bleven voor een groot deel leeg want geen detailhandel dus. Dat had iets te maken met de regio Haaglanden die daar geen toestemming voor gaf want anders kregen we teveel detailhandel t.o.v. het aantal bewoners. Zoiets.

Omdat er verder niets te beleven was op de Markt kwamen de bezoekers ook niet naar de weekmarkt. Wij zijn met zijn allen te belazerd om 100 meter verder te lopen dan wij gewend waren. Dat geldt voor parkeerplaatsen maar ook voor de weekmarkt. Geen succes dus en al ras ging de weekmarkt terug naar de oude plek. Nog een heel gedoe want nog voor die beslissing genomen was waren de marktkooplui al geinformeerd en de plaatsen al verdeeld maar dat was allemaal niet waar en dus klopt het wel.

Een paar maanden nadat de weekmarkt terug was op de oude stek nam de gemeenteraad de beslissing om in de bedrijfsruimtes op de Markt detailhandel toe te staan. Ja, u hoort het goed. Nu mogen er dus winkels komen. Vinden de bewoners erg fijn. Hoe gezelliger, hoe beter. Er zal nog wel even wat tijd nodig zijn voor de ruimtes gevuld worden maar het begin is er. Ondertussen dient het plein als gratis parkeerplaats en rijden auto’s en vrachtauto’s onbekommerd rond. Dat mag niet want het plein is verboden voor alle verkeer. Maar daar trekt niemand zich blijkbaar iets van aan.

Wat is nou visie? Visie is als je vanaf het begin af aan begrijpt dat er detailhandel toegestaan moet worden om bedrijfsruimtes te vullen en gezelligheid op een plein te krijgen. Visie is als je van het begin af aan begrijpt dat alleen dan een weekmarkt succesvol kan zijn. Visie is als je eerst het één doet en dan pas het ander en niet andersom. Eerst winkels en dan de weekmarkt. Eerst detailhandel en dus mensen en dan pas de volgende stap.

Zonder visie wordt er veel moeite gedaan en geld over de balk gesmeten voor niks. Zonder visie moet het winkelend publiek straks ook goed uitkijken voor de auto’s in dit voetgangersgebied. Maar over het algemeen heeft winkelend publiek een betere visie dan de meeste bestuurders.

Zjanette

Uit de krant