Afbeelding

Column: Morgen

Columns 7 keer gelezen

Det weet wat er leeft in ons dorp. Deze Pijnackerse neemt geen blad voor haar mond en beschrijft het wel en wee al enige jaren in haar column op Telstar Online.

De wereld komt aan zijn eind. Het is een wetenschappelijk vaststaand feit dat de aarde vernietigd zal worden. Ooit. Momenteel is er nogal wat ophef over de Maya kalender die zegt dat er vandaag een periode afloopt. Dat kan natuurlijk zo zijn, maar plotseling hangen veel mensen daar hun geloof aan op, dat de wereld vandaag zal vergaan.

Door de eeuwen heen zijn er heel wat mensen geweest die om allerlei verschillende redenen het einde van de wereld voorspeld hebben: Paus Innocentus, Christoffel Columbus, Isaac Newton en Nostradamus; al dan niet onder invloed van hallucinerende middelen. Verder hebben we nog wetenschappers die bezwaren hadden tegen de LHC deeltjesversneller omdat die de aarde zou vernietigen, en ook de Maya’s zouden het eind der tijden hebben voorspeld.

Laten we niet op de zaken vooruit lopen. Vandaag gebeurt het zeker nog niet. De Maya’s waren erg bezig met het begrip ‘tijd’ en hadden meerdere kalenders die allemaal een eind hadden. Onze huidige kalenders hebben ook altijd een eind, maar daar hangt bij de meeste mensen alweer een nieuwe bij. Bij de Maya’s is er ook weer een nieuwe kalender gevonden die nog heel ver de toekomst in gaat.

Jammer dat veel mensen elkaar zitten op te hitsen, en op elkaars angsten inspelen. Mensen die ervan overtuigd zijn dat vandaag de wereld vergaat, hebben verschillende maatregelen genomen. Allerlei onheil is de revue al gepasseerd: een zondvloed, aardbeving, vulkaanuitbarsting of meteorietinslag. Er zijn mensen die geloven dat er een heuse UFO huist in een berg in Bugarach, die vandaag slechts enkele mensen zal redden. Een Chinese man heeft reddingscapsules ontworpen en gemaakt. Maar er zijn ook mensen die grote beslissingen hebben genomen. Sommigen hebben o.a. munitie en ingeblikte voedingsmiddelen ingeslagen, veel zogenoemde ‘New-Age’ aanhangers hebben alles achtergelaten en zijn massaal naar een aantal gebieden getrokken die volgens hun gespaard zullen blijven van het naderende onheil.

Wat kunnen mensen elkaar toch gek maken met allerlei indianenverhalen. Vandaag om 12.11 uur is de zonnewende, dat staat vast, maar daar merk je helemaal niets van, behalve dat de dagen na vandaag weer wat langer licht blijven. Een meer realistische bedreiging zou een botsing met een of andere meteoriet kunnen zijn, maar we hebben intussen heel veel satellieten in de ruimte zweven die een meteoriet lang van te voren zien aankomen. Dan bouwen we een of ander hulmiddel om de meteoriet uit z’n ramkoers te brengen of te vergruizen en weg is de bedreiging. Wanneer alle actieve vulkanen binnen enkele dagen tijd uitbarsten, zou dat voor een grote klimaatsverandering zorgen en sterft de mensheid uit, maar dat is niet waarschijnlijk. De kans dat de aarde vandaag vergaat is dus niet erg groot. Pas over ongeveer vijf miljard jaar zal de aarde door de zon worden verzwolgen. Voordat je dus alvast overlevingspakketten gaat verslepen naar eventuele schuilkelders, bedenk dan dat je het zeer waarschijnlijk wel gaat redden tot en met de kerstdagen, en dat gevriesdroogd eten niet altijd als een leuk kerstcadeau wordt gezien. Tot morgen! (en overmorgen en de dag erna enz.)

Det.

Uit de krant