Afbeelding

Column: Gezellig

Columns 63 keer gelezen

Alcohol is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het is er bij elke sociale aangelegenheid. Een diplomering, een gezellig avondje bij vrienden thuis en in de kroeg. Maar er worden ook heel wat biertjes weg geslobberd op de vrijdagmiddagborrel en kinderverjaardagen. Het hoort erbij en zolang het met mate wordt verorberd is er niets aan de hand. Totdat die paar biertjes op die aangelegenheden zich uitbreiden tot meerdere dagen in de week. ‘Ach, het is zondag, dus nog steeds weekend! Nou dan kunnen we er maandagavond ook wel een paar meer drinken, het is zó gezellig.’ Maar als je een voorbeeldfunctie hebt, als ouders bijvoorbeeld, veranderd het hele verhaal.

Er wordt voorlichting gegeven op school. Niet alleen over gezonde voeding en seks, maar ook over alcohol ge- en misbruik. Het is nodig om kinderen van dertien jaar te leren wat alcohol met je lijf doet. Waar het vroeger heel gewoon was dat ouders onder de noemer opvoeden voorlichting aan de kinderen gaven, doen nu onderwijzers of een derde partij dat. Hebben ouders nu hun taken geruild met de overheid? De overheid gaat kinderen opvoeden, en ouders mogen zich met veiligheidstaken bemoeien. Ik noem maar even het filmen en fotograferen van overvallers met mobieltjes zodat eventuele details zijn vastgelegd, en het met ‘proportioneel’ geweld verdedigen van huis en haard tegen inbrekers. De omgedraaide wereld, als je het mij vraagt.

Als er tijdens de alcoholvoorlichting aan een klas vol 13 jarigen wordt gevraagd wie er weleens alcohol heeft gedronken, steekt gewoon 85 procent van de klas zijn hand op. Oké, er zal ongetwijfeld een hoop bluf bij zitten. Wanneer dan gevraagd wordt wie er weleens dronken is geweest steekt nog zo’n 26 procent zijn hand op. Laten we eens aannemen dat de helft zit te bluffen, blijft er nog altijd 13 procent over. Tegen de tijd dat de kinderen 15 jaar zijn, is dit al 30 procent. Onzinnig veel op die leeftijd. Kinderarts Van der Lely van de polikliniek Jeugd en Alcohol zegt dat het grootste deel van de tieners die met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden, ooit hun eerste glas alcohol van de ouders kreeg. Bovendien zijn er in de afgelopen tijd al diverse kinderen van tien (!) jaar in zwaar beschonken toestand in het ziekenhuis beland. Misschien wel omdat comazuipen als cool wordt gezien. Gezellig? Dat is gewoon diep triest, geen wonder dat de overheid ingrijpt. Ouders kunnen de alcoholconsumptie van kinderen blijkbaar niet meer in de hand houden, en sommigen stimuleren het zelfs. Vraag me niet waarom, want ik begrijp daar helemaal niets van. De CU wil nu een poging doen om de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol aan jongeren van zestien naar achttien jaar te krijgen, en denken daarmee de alcoholverkoop aan jongeren in supermarkten omlaag te krijgen. Leuk idee, maar daar redt je het niet mee. Die kinderen sturen gewoon een achttien jarige broer/vriend/buurmeisje naar binnen, en krijgen buiten de supermarkt hun alcohol toch wel.

Wat moet er dan gebeuren om tot een mentaliteitsverandering te komen? Misschien moeten ouders eens ouderwets met de kinderen gaan praten, weer zelf gaan opvoeden en het goede voorbeeld geven? En als we iemand op een feestje tegenkomen die helemaal niet drinkt, niet meteen gaan roepen: ‘Wat ongezellig!’ Wees gewoon eens blij dat er een BOB is. ’T is maar een idee.

Det.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant