Volg Zjanette ook via twitter.com/@Zjanette
Volg Zjanette ook via twitter.com/@Zjanette

Column: Licht in donkere dagen

Columns 35 keer gelezen

Geen idee of u nog weet hoe het zit maar ik niet meer. Mag ik nu wel of niet een filmpje of foto’s met daarop beelden van een onrechtmatige daad op internet zetten of mag dat nu juist niet? Is de privacy van de inbrekers/overvallers/bommengooiers belangrijker dan het herkennen van de daders en het kunnen tippen van de politie?

De één zegt dat het niet mag en de ander zegt van wel maar dan onder de voorwaarde dat de belangen van verdachten in de gaten gehouden worden. Tenslotte is het niet altijd zeker dat de gefilmde personen ook echt de daders van een misdrijf zijn. Om ze dan bij voorbaat al op het internet te kwakken is misschien een beetje onverstandig.

De politie plaatst regelmatig beelden van mensen waar ze graag mee in contact zou komen. Vaak genoeg komen er filmpjes en foto’s van vervelende luitjes voorbijschuiven met de vraag: “Wie kent deze personen?”
Ik ken er nooit eentje van. Ik gluur me suf op die wazige donkere beelden vol met zwarte trainingspakken, grijze truien, capuchons, petjes, bivakmutsen, gewone mutsen, capuchons met petjes eronder, capuchons met bivakmutsen en zwarte ...afijn, u begrijpt wat ik bedoel. Het komt maar zelden voor dat de daders echt voluit, met alle tatoeages, piercings of andere herkenbare delen, goed te zien zijn. Maar alle beetjes helpen en iedere tip is welkom dus speuren we de beelden af naar die ene bekende schoenveter.

Toch zullen overlastveroorzakers, inbrekers en alle andere zwakbeschaafden zich moeten realiseren dat ze steeds vaker goed zichtbaar zullen zijn op films en foto’s. Gemaakt door toevallige voorbijgangers of mensen die hun eigendommen en omgeving niet door anderen verpest willen zien en maatregelen hebben genomen. De techniek staat niet stil op dit gebied en het zal niet lang meer duren voor we allemaal de straat op kunnen met James Bond spulletjes. Camera in de knoop van je jas. Eentje in je oorbel. In iedere hiel van je schoenen een fototoestel en een kopieerapparaat in je navelpiercing.

De roep om camera’s op plaatsen waar vernielingen en andere narigheden vaker dan anders plaatsvinden wordt niet altijd gehoord. Gelukkig zijn veel ondernemers en particulieren verstandig en steeds meer plekken worden met camera’s wat veiliger gemaakt. Het voelt in ieder geval veiliger. Eventuele narigheid kan dan later aan de politie overhandigd worden waarna wij weer kunnen kijken naar wazige donkere beelden van zwarte trainingspakken met capuchons, petjes enzovoort.

Nog even en je kunt met goed fatsoen echt nergens meer ongestraft rotzooi trappen, inbreken of een vuurwerkbom neerpletteren zonder dat je binnen een uur je eigen capuchon met petje op YouTube of Twitter ziet verschijnen of uiteraard op TelstarOnline. Maar goed licht is ook heel belangrijk. Misschien moeten we daar maar eens mee beginnen. De politie is inmiddels een winteraktie begonnen met de slogan “Licht zet inbrekers in het zicht”. Het is een kleine moeite om een buitenlamp aan te schaffen. Er zijn er zelfs die op zonne-energie branden en automatisch aan- en uitgaan. Geen omkijken naar. Als er dan filmbeelden opduiken van eventuele inbrekers of vernielers dan zijn die capuchons met zwarte jasjes in ieder geval een stuk beter te zien dan zonder zo’n lamp.
Doen!

Zjanette

Uit de krant