Afbeelding

Bitcoins t.w.v. miljoenen euro's meegenomen in het graf

Algemeen 311 keer gelezen

Er hangt mysterie rond de dood van de 30-jarige Gerald Cotten, stichter van de grootste bitcoinbeurs van Canada. Hij nam namelijk alle wachtwoorden van zijn klanten mee in het graf, en daarmee ook de toegang tot 160-180 miljoen euro aan bitcoins en andere cryptomunten. Hoe dat kan? Cotten heeft zijn digitale portemonnee zo goed beveiligd tegen hacking dat niemand erin kan. Ongeveer 115.000 klanten zijn de dupe geworden.

Geld is geld, zou je zeggen. Toch ligt dat anders bij cryptomunten, digitaal geld zoals Bitcoin. Net als bij valutahandel kan de waarde verschillen van dag tot dag. Dit is afhankelijk van het vertrouwen in de markt, de winstverwachting en grote gebeurtenissen in de wereld. Met slim spelen op de wisselkoers kan je stinkend rijk worden. Daarvoor houd je natuurlijk wel de actuele koers van de Bitcoin in de gaten. Moet je nu kopen, verkopen of juist even wachten?

Geen bank meer nodig
Voordat je je rijk rekent, is het slim om je te verdiepen in de wereld achter cryptomunten. Bitcoin is een slimme toepassing en bedacht omdat het vertrouwen in instanties zoals banken sterk verminderde. Met Bitcoin kan je zonder tussenkomst van een bank overal ter wereld en met iedereen die je wilt geld uitwisselen. Er is dus niet één centrale eigenaar. Iedereen houdt hetzelfde kasboek van alle betalingen bij, waardoor het niet mogelijk is om fraude te plegen. Dit digitale kasboek wordt blockchain genoemd.

Vergelijk het met munten uit een schatkist
Je kan een cryptomunt het beste voorstellen als een gouden muntstuk dat je kan vinden bij piratenschepen op de zeebodem. De eerste paar muntstukken zijn ontzettend veel geld waard omdat ze erg zeldzaam zijn. Maar hoe meer muntstukken er worden gevonden, en dus hoe minder zeldzaam dat type munt wordt, hoe meer de waarde daalt. Dit gebeurt ook als er meerdere mensen aan het zoeken zijn naar deze munten. Dit 'graven' wordt in de cryptowereld mining genoemd, waarbij computers ingewikkelde berekeningen maken om transacties vast te leggen. Hier staat een beloning tegenover in de vorm van cryptomunten.

Bewaar je portemonnee goed
Heb je Bitcoins aangeschaft? Mooi! Nu nog goed bewaren, net zoals je contant geld in je portemonnee bewaakt. Waarschijnlijk loop je niet graag met honderden of duizenden euro's over straat, dus ook niet met cryptomunten. Houd daarom een beperkte hoeveelheid waar je makkelijk bij kan en sla de rest op in een extra beveiligde omgeving. Maak een back-up van je portemonnee op meerdere locaties en vergrendel dit met moeilijk te kraken wachtwoorden. De veiligste manier is om dit niet online te bewaren maar bijvoorbeeld op een usb-stick, een zogenoemde cold wallet. En de beste tip: vermeld de toegangscode tot je cryptomunten in je testament. Een verstopte schatkist onder een palmboom is immers lastig te vinden zonder schatkaart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant